Bez posla 194 magistra i šest doktora nauka

21. Marta 2010.
1 min. za čitanje

U BiH je u posljednjih šest mjeseci zabilježeno povećanje broja nezaposlenih, a u februaru ove godine na biroima za zapošljavanje bilo je evidentirano čak 194 magistra i šest doktora nauka.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, prošlog mjeseca na evidenciji je bilo 150.036 nezaposlenih, što je za 2.220 lica više nego mjesec dana ranije, od čega je 5.520 sa visokom stručnom spremom, među kojima i 60 magistara i dva doktora nauka.

U februaru prošle godine, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, bilo je 136.624 osoba, odnosno 13.400 manje u odnosu na isti mjesec ove godine.

U Federalnom zavodu za zapošljavanje u januaru ove godine registrovano je 357.664 lica, dok je prema podacima kantonalnih službi za zapošljavanje u februaru na evidencijama prijavljeno 132 magistra i četiri doktora nauka.

U Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u februaru je na evidenciji bilo 11.016 osoba, od čega je njih 280 s visokom stručnom spremom, te dva magistra.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH tvrde da je u BiH u januaru bez posla bilo 516.321 osoba, od čega 25.283 s fakultetskim obrazovanjem, prenose “Nezavisne novine”.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dok sam ja bio na Birou .. Ja otisao jedan dan da se javim kad oni prozivaju nekog covjeka iz Bistarca . Kad neki momak kaze e to mi je “BIO KOMSIJA ” kaze njemu onaj pjano , zaboravi sam mu ime …. kako ” BIO KOMSIJA” kaze on njima pa covjek je taj umro prije 5 god. a vi ga sad trazite za njegovu struku nasli poso .. Bas smjesnooo ….eto sta rade ovi u BIROU SPAVAJU … PROZVAT CE VAS KAD BUDETE BIVSI , POD ZEMLJOM …TAD CETE DOBIT POSO KAO I ONAJ BIVSI IZ BISTARCA !!!!! 🙁

Kada je bez posla i na birou svacija je muka teska a ne samo magistara i doktora nauka. Oni su se samo skolovali za posao koji je bolje placen i zahtjeva vecu strucnost. Trziste rada ne gleda sta si ti po profesiji nego uzima ono sto mu treba………

pa i nije cudo sto u nasoj drzavi ima toliki broj magistara na birou jeli se neko upito mozda kako dodju do te titule i jeli to sve regularno (Bijeljina,Banja Luka)i jaki fakulteti koji se veoma lako zavrsavaju

ne dabudu ucili kad je trebalo.