Rješava se pitanje bespravne gradnje u Lukavcu

11. Avgusta 2009.
2 min. za čitanje

lukavactrgNa 11. sjednici Općinskog vijeća Lukavac, usvojena je i informacija o problematici vezanoj za bespravnu gradnju na gradskom području sa prijedlogom mjera, kao i Zaključak Skupštine TK u vezi informacije o izgrađenim objektima u putnom pojasu magistralnih cesta na području TK.

U cilju rješevanja ove složene, već ranije razmatrane problematike, kao što je bespravna gradnja na području općine Lukavac, Služba za inspekcijske poslove Općine je predložila mjere koje uključuju sačinjavanje plana aktivnosti (kontrole cijelog grada po ulicama) od strane urbanističko-građevinske inspekcije koja bi sa službenicima Službe za urbanizam, prostorno planiranje, geodetske i imovinsko-pravne poslove, imala snimiti kompletno stanje po ulicama, prema dinamici koju je sačinila građevinsko-urbanistička inspekcija.

Nakon četveromjesečne sveobuhvatne kontrole, izvršilo bi se legalizovanje ili rušenje objekata ili dijelova koji se ne mogu legalizovati, a informacija o bespravno podignutim objektima u gradu Lukavcu, uputit će se i Općinskom vijeću. Jedna od mjera nadležne službe bi bila i sačinjavanje dinamike rješavanja podnesenih zahtjeva za legalizaciju, prvenstveno gradskog područja, a također i zaustavljanje nove bespravne gradnje hitnim izdavanjem rješenja o uklanjanju građevine ili njezinog dijela, a o trošku investitora.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađene građevine bio je 31.maj 2009.godine. Prema podacima kojima raspolaže Služba za urbanizam, prostorno planiranje, geodetske i imovinsko-pravne poslove, broj podnesenih zahtjeva za legalizaciju, uključujući period prije usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina je 3.689. Broj riješenih zahtjeva po pitanju naknadne urbanističke saglasnosti je 1228, izdata su 1042 naknadna odobrenja za građenje i 320 naknadnih odobrenja za upotrebu objekata.

rema evidenciji nadležne službe, najveći broj bespravno izgrađenih objekata je u užem gradskom području, zoni jezera Modrac, u MZ gdje su izbjegla i raseljena lica kupila zemlju i izgradila objekte, u područjima uz neke regionalne puteve i magistralni put Doboj – Tuzla, kao i području duž granica Rudnog polja PK Šikulje.

Za očekivati je da će nakon realizacije predloženih mjera na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac, jedan dio ove ozbiljne problematike biti riješen.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hitno surusiti objekte u parku iza doma kulture ..

prvo dopusti svojima da izgrade dje ko stigne, a onda sve to legalizuj, i sve po zakonu.
DSK-a hara, DSK-a puri.
Radnicki i komunjare pusiona!

Pa kako bespravna gradnja,nema toga kod nas…pa kod nas ispred samog Doma Kulture ljudi prave imanja zagraduju i uzimaju opstinsku zamlju kao da je u njihovom vlasnistu..pa da dok je supruga u kantonu inspektorica a on u opcini LuKAVAC sve je dozvoljeno.Od poslovno je napravio stambeni doveo grijanje gradsko,o pa da zaboravio sam rec sigurno je i platio sto se ukopcao na podstanicu.PA KRENIMO OD TOGAi ko ce mu sta ili njoj