Bajram šerif mubarek olsun

2 min. za čitanje
dzamijaupuracicuDanas je prvi dan Kurban bajrama ili Hadži-bajrama, kada muslimani širom svijeta slave blagdan prinošenja žrtve. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, mjeseca posta i jedan je od dva najznačajnija islamska blagdana.
Sama simbolika Kurban bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Klanje kurbana, žrtvovanje prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Žrtvu koju je Ibrahim a.s trebao prinijeti teško bi mogao učini bilo ko bez čvrste vjere.

Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobođenje zarobljavanjem sebe Božjom riječju, Njegovom voljom i Zakonom. To se najbolje vidi za vrijeme hadža, kada se kurban bajram slavi, u vrijeme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

“Onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć. Malo je trenutaka kao što je ovaj današnji kad se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih. Kurban znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome“, kazao je, između ostalog, u svojoj bajramskoj poruci reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Oko tri miliona muslimana okupilo se u srijedu u Mekki i započelo s hadžom. Vjernici su došli u dolinu Mina, nekoliko kilometara istočno od svetog grada, kako bi ponovo prošli put kojim je prije više od 1.400 godina prošao Poslanik Muahamed.

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, a i u svijetu, redakcija SodaLIVE.ba portala želi Bajram Šerif Mubarek Olsun.
Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bajrambarekosu i od mene za sve Lukavčane , puno sreće životu : D

Svaka cast za fotografiju …

Svim slavljenicima Sretan Bajram da ga proslavite u miru , zdravlju i veselju uz svoje najblize ….

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN
svim Lukavcanima i redakciji Sodalive, puno zdravlja,srece i veselja

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN svima koji slave i da sledeci docekate zdraviji,veseliji i sretniji..SIOUX-STARA GARDA

adbanner