Akcioni plan za izradu Strategije za mlade

2 min. za čitanje

Nakon što je Općinski načelnik imenovao Radni tim za izradu Strategije za mlade, na radionici, koja je održana u četvrtak, 25. marta 2010. godine, predstavnici OSCE-a iz Tuzle su održali prezentaciju „Put do provodive i održive Omladinske strategije“. Bila je to prilika da se članovi Radne grupe, upoznaju sa historijatom lokalne politike prema mladima, postojećom domaćom legislativom kada su u pitanju mladi, o učešću mladih u društvu i praksi, naročito kada je riječ o informisanju, konsultovanju, zajedničkom donošenju odluka, zajedničkom radu i podupiranju nezavisnih interesa zajednice.

Kao konzistentna potreba stvaranja bolje koordinacije aktivnosti mladih, istaknuto je umrežavanje omladinskih organizacija, čiji bi akteri trebali biti: lokalna udruženja mladih, lokalne studentske organizacije i vijeće učenika, kao i podmladci lokalnih ogranaka političkih stranaka.

Jedna od pretpostavki za izradu ove strategije je razvijen sektor mladih, koji će sa predstavnicima lokalne vlasti učestvovati u izradi strateškog dokumenta lokalne politike prema mladima. Na ovom sastanku su formirane fokus grupe koje će biti uključene u istraživanje potreba mladih u različitim segmentima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo, zdravlje, zdravstvena zaštita i socijalno zbrinjavanje, stambeno zbrinjavanje i već pomenuti segment: učešće mladih u društvu, informisanje, slobodno vrijeme, sport i kultura. Istraživanje, koje bi se, prema Akcionom planu trebalo provesti do kraja maja, zadatak je mladih Općine Lukavac uključenih u Radni tim. Nakon toga uslijediće analiza istraživanja i polaznih podataka, za koju je vremenski okvir kraj mjeseca juna.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner