Spektakularno otvaranje Exit-a uz Nile Rodgers-a i Chic

5 min. za čitanje

Nile Rodgers

U srijedu, 10. jula, na spektakularnom početku R:Evolucije na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Nile Rodgers i njegov originalni bend Chic!

Ko je Nile Rodgers? Teško je naći dovoljno velike i precizne riječi koje bi opisale značaj njegovog muzičkog stvaralaštva. Nećemo pretjerati ako kažemo da će biti zabilježen u istoriji kao jedan od ljudi koji su najviše uticali na tokove razvoja popularne muzike.

Dovoljno je reći da je producent, kompozitor i gitarista koji stoji iza najvećih uspjeha, singlova i albuma velikana kao što su David Bowie i Duran Duran, čovjek koji je stvorio Madonnu, za koga su se otimali giganti kao što su Mick Jagger i Michael Jackson. Čovjek koji dokazuje svoju savremenost i činjenicu da je najveći vizionar kog je plesna muzika ikad imala i time što stoji iza najnovijih hitova Daft Punk-a -“Get Lucky” i “Lose Yourself to Dance”, kao i radom sa imenima kao što su Chase & Status, Avicii ili Felix da Housecat. Imena koje je proslavio ili sa kojima je intenzivno sarađivao uključuju i Sister Sledge, Eric Clapton, Robert Plant, Diana Ross, B-52s, INXS i mnoge, mnoge druge.

CHIC, Nile-ov originalni bend, predstavlja jednu od najznačajnijih pojava u pop i disko muzici ikada. Njihove hitove ste čuli million puta, a isto toliko puta su semplovani – “Good Times”, “Dance, Dance, Dance”, “Everybody Dance” i posebno “I Want Your Love” i “Le Freak”, sa nezaboravnim poklikom “aaah, freak out”, predstavljaju temelj savremene dance muzike.

Disko muzika postala je umjetnički vrijedan žanr onog momenta kada su Chic u nju unijeli pjevanje blisko soulu, kao i smjelu upotrebu gudača, ne gubeći, već samo ubrzavajući agresivni funky ritam. Njihovi jednostavni tekstovi, puni naizgled jednostavnog, vedrog eskapizma, krili su i ne tako naivan kritički komentar Amerike u sred tadašnje ekonomske krize. Kao oličenje optimizma disko kulture, Chic je postala jedna od najkomercijalnijih crnačkih pop grupa svih vremena, zahvaljujući jedinstvenoj seriji hitova, koji i danas osvajaju srca svojom plemenitošću i neodoljivim ritmom.

Legendarna, zarazno melodična bas linija iz “Good Times”, našla se citirana u pjesmama Blondie, Queen, Grandmaster Flash, Beastie Boys i mnogih drugih, pokazujući pravac u kome će muzika ići. Odatle do house-a bio je potreban samo jedan korak i mnogobrojni producenti i disk džokeji su ga načinili, gradeći savremenu elektronsku dance muziku. Svaki put kad čujete plesni ritam sa ženskim soul vokalom, znajte da su Chic začeli ovaj pravac na prljavim ulicama Njujorka, u vremenima koja nisu bila mnogo drugačija nego što su ova danas, osim što je tad bilo moguće vjerovati u bolje sutra, a to se u njihovoj muzici čuje.

Kako biste otkrili za koje hitove je još zaslužan veliki Nile Rodgers, pogledajte slijedeći video:

Uvertiru za disko eksploziju pružiće nevjerovatni glasovi iz Viva Vox hora, koji se pretežno bave a cappella (bez instrumenata) obradama pop-rok muzike uz pratnju bitboksa. Glasovi ovog hora eksperimentišu sa različitim muzičkim žanrovima i pomjeraju granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas!

Ako planirate da ove godine posjetite EXIT na jedan ili pet dana savjetujemo vam da požurite, jer se usljed ograničenog broja karata i zbog do sada nezapamćenog interesovanja publike, očekuje da i novi kontigent ulaznica bude brzo rasprodat!

Petodnevne ulaznice za Exit još uvijek su dostupne po promotivnoj cijeni od 115 KM sve do 1. jula do ponoći. Nakon ove cijene, od 2. jula, ulaznica će iznositi 145 KM sve do 6. jula do ponoći. Od 7. jula se ulaznice mogu kupiti samo u Novom Sadu.

Trenutna promotivna cijena jednodnevnih ulaznica od 51 KM trajaće do 1. jula, do ponoći, a već od 2. jula cijna za jedan dan na festivalu iznosiće 61 KM. Tokom trajanja festivala, cijena jednodnevnih ulaznica će biti skuplja, tako da je promotivni period prodaje idealna prilika za sve one kojima je EXIT najljepši ljetni period da dođu do svoje karte na najlakši način.

Sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu ovlaštenog EXIT promotera za BiH www.tuzlalive.org i samom sajtu EXIT Festivala www.exitfest.org.

U naredne 2 nedjelje, EXIT će objaviti sve bine na festivalu, tako da pratite i osluškujte, među njima se krije baš ono što čekate!

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments