fbpx

Jovanka na korak do Titovog blaga

2 min. za čitanje
Tito i Jovanka

Po mišljenju Tome File, dugogodišnjeg Jovankinog advokata, stvari uopće ne bi trebale biti komplicirane, pišu srpske Novosti. On tvrdi da se nakon 30 godina napokon zna što je ostalo iza maršala. Pojašnjava kako bi Titova udovica u sporu trebala dokazati bračnu stečevinu kako bi je izuzeli iz ostavštine. Ono što bi preostalo nasljednici bi tada podijelili među sobom, prenosi Dnevnik.hr.

Ako joj to krene za rukom, Jovanka će postati jedna od najvećih kolekcionara slika, maraka i kovanica. Dobit će vrijedan nakit, srebrninu i namještaj, a imat će pravo i na odlikovanja, među kojima je i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti. Osim Tita, njega je još dobio Staljin.

Jovanka Broz iz Užičke ulice iseljena je u augustu 1980. godine. Usred noći sa sobom je ponijela nešto odjeće, suđa i par sitnica te je godinama živjela u krajnjoj bijedi. Oduzeta joj je kompletna arhiva, adresa, pa čak i novogodišnje i druge čestitke. Kasnije joj je vraćen mali dio namještaja, odjeće i nakita, no sama je naglasila kako se uglavnom radilo o nevrijednim komadima.

Jedna od komisija za procjenu napravila je poseban spisak ekstra rijetkih stvari. Na njemu se našao dragocjeni nakit, šestoredna ogrlica od bisera s dragim kamenjem i dijamantima, biseri dugi metar i pol, kovani novac iz 1920, 1925, 1931. i 1941. godine, metalni držač u obliku čahure sa staklenom epruetom u kojoj su zlatne kugle. Posebno zanimljive dragocjenosti su zlatna poluga i kamen s Mjeseca, koji su u ime vlade SAD-a Titu uručili američki astronauti. Tu se još nalazi zlatna kočija, Rolls Royce, bijeli Cadillac i Lincoln.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments