fbpx

Dinje su izrazito hranjive i niskokalorične i pomažu u sprečavanju rizika od nastanka raka

2 min. za čitanje

Kako tvrde nutricionisti, dinje su izrazito hranjive i niskokalorične, osvježavaju, a zbog ogromne količine antioksidanta beta-karotena pomažu u sprečavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka.

Dinja sadrži i dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja predstavlja odlično rješenje. Možete je jesti koliko god želite, bez razmišljanja o broju kalorija. U sebi sadrži veliki procenat vode, oko 90 odsto, a vrlo malo šećera, svega oko deset odsto. Takođe, sadrži dosta minerala i vitamina. Na sto grama, dinja ima 29 kalorija, što je ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalijuma zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor i biotin, dinju bi trebalo konzumirati u velikim količinama.

Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas njen sok može i zaštititi od opekotina nakon sunčanja, kao i od štetnog dejstva UV zračenja. Dinje su bogate sastojcima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju ćelije kože.

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i sušene koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments