fbpx

Danas je Valentinovo…

2 min. za čitanje

Istorija Valentinova ogrnuta je misterijom. Postoje razna objašnjenja o nastanku ovog praznika, a većina njih povezana je sa imenom Sv. Valentina.

Prema legendi, Valentin je bio vrlo poštovan sveštenik koji je živio u 3. vijeku u Rimskom carstvu. Tada je na vlasti bio car Claudius II, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci puno bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Zato je car zabranio da se mladi muškarci žene.

Ovu su odluku poštovali svi sveštenici ali Valentin se nije sa time slagao te je tajno nastavio vršiti obrede vjenčanja za mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. februara. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. februar danom Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Prema jednoj legendi, Valentin je bio taj koji je poslao prvu Valentinsku poruku. Naime, legenda kaže da se Valentin u vrijeme kada je bio u zatvoru zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala a koja je možda bila kćer jednog od tamničara. Valentin je navodno prije svoje smrti ovoj djevojci napisao pismo koje je potpisao ˝od tvoga Valentina˝ što je izraz koji se danas često upisuje na Valentinske čestitke.

Danas Valentinovo nije samo dan zaljubljenih već i dan ljubavi i poštovanja prema nama dragim osobama. Tradicionalno se na Valentinovo daruju cvijeće, slatkiši i čestitke.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments