fbpx

Prokosovići: Potpisani ugovori o realizaciji dva projekta

2 min. za čitanje

Nosioci ovih projekata su Udruženje žena „Srce i duša“ i grupa građana pri Džematu, a projekte će, u narednim mjesecima, realizovati više od 100 aktivista iz zajednic. Do kraja 2014., ova zajednica će imati još jedan lijepo uređen park sa pratećim sadržajima i edukativni centar – biblioteku kao dugoročan resurs za unapređenje kulture.

Vrijednost donacija iznosi 5.300 KM, a sredstva su obezbjeđena kroz Fond za aktivne zajednice Fondacija tuzlanske zajednice koji podržavaju njemačko Savezno ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), Balkanski fond za demokratiju (BTD), Olof Palme Center (OPC) i drugi strani donatori.

Kao i drugim općinama TK, Fondacija surađuje i sa općinskim strukturama, ali je posebno značajna podrška lokalnih firmi i pojedinaca koji svojim finansijskim donacijama pokazuju da su dio ove zajednice i žele vidjeti kako zajednica napreduje. Zahvaljujući dobrovoljnom radu i velikom broju građana koji će uložiti svoje vrijeme i znanje u vrijednosti jednakoj finansijskim sredstvima ukupna vrijednost projekata prelazi 10.000KM.

Prokosovići su jedna od dvadeset aktivnih zajednica uključenih u Program razvoja zajednice Fondacije tuzlanske zajednice i za sada jedina sa područja Općine Lukavac. Sve je veći interes i drugih zajednica za ovu metodu građanskog organiziranja jer Prokosovići svojim primjerom pokazuju kako je moguće graditi dugoročne resurse i trajno unapređivati uslove življenja za sve stanovnike.

U prošloj godini su kroz realizaciju projekata u Programu Aktivnih zajednica, lideri ove zajednice organizirali građane i uspješno renovirali krov društvenog doma, izgradili kućice na autobuskim stajalištima, izgradili i opremili salu za fitnes i kondiciono vježbanje, na ekološki način riješili odvod otpadnih voda za desetke domaćinstava i unaprijedili sportske kapacitete zajednice.

Aktivisti iz ove zajednice pokazuju da zajedničkim zalaganjem i udruživanjem sredstava mogu sami kreirati promjene u svojoj zajednici i učiniti je boljom za sve stanovnike.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

imal mi gdje u pokosovicima rokerke jedne “E….. da se opet malo popipkamo <3 valjda me se sjeca bila je pijana.