KLIX: “Mirsad Kukić zaslužan za pobjedu Edina Delića i Samira Kamenjakovića”

5 min. za čitanje

Ilegalno zapošljavanje, sumnjiva kupovina nekretnina, zloupotreba položaja, omogućavanje šverca i trgovina utjecajem samo se neke od teških optužbi koje su u pismima upućenim Bakiru Izetbegoviću iznijeli funkcioneri SDA jedni o drugim.

Zanimljivo da se u pismima spominje i aktuelni načelnik Općine Lukavac, Edin Delić. Gutić je kao primjer političkog djelovanja Mirsada Kukića kao primjer naveo izbor načelnika Općina Živinice, Lukavac i Kalesija.

Naime, Gutić je napisao kako je Kukić zaslužan što su Samir Kamenjaković (SDP) i Edin Delić (SDP) izabrani za načelnika Općina Živinice, odnosno Lukavca.

– Ako posmatramo ranije političko djelovanje predsjednikca Kantonalnog odbora SDA vidimo da se radi o kontinuitetu stvaranja stalnih kriza unutar onih općinskih organizacija koje nisu pod direktnim utjecajem Mirsada Kukića. Kao primjer navodim:

Izbor načelnika Općine Živinice na prošlim lokalnim izborima, okončan je pobjedom SDP-ovog kandidata Samira Kamenjakovića, upravo zaslugom i direktnim mješanjem Mirsada Kukića, na način da je organizirao dio članstva SDA koji su radili upravo na diskreditaciji i protiv SDA-ovog kandidata Asima Aljića.

Isti scenarij ponovljen i prilikom izbora načelnika Općine Lukavac. Kukić je, time što se direktno umiješao i tražio da se uporedo kandidira i kandidat SBiH-a (op.a Refik Hankić), procijenio da će to oduzeti dio glasaša SDA-ovom kandidatu, a time omogućio pobjedu SDP-ovog kandidata Edina Delića. Ovim aktivnostima lično sam bio prisutan. Također, zaustavljanje projekta toplifikacije grijanja, što je bio direktan zahtjev prema meni kao premijeru, bio je direktan razlog gubitka podrške našeg kandidata u izbornoj trci. Na upit predsjednika OO Lukavac, Tarika Arapčića, zbog čega to radi, odgovoreno je da on (Mirsad Kukić) o tome nema pojma i da to “premijer nešto na svoju ruku radi”, što nije tačno. Razlog za loš izborni rezultat je i što ni na jednom drugom, osim na jednom skupu u mjesnom ogranku, gdje sam lično bio prisutan, pa ni na centralnom skupu Općinska organizacija nije imala podršku Kantonalnog odbora.

Da Gutićevo pismo polako razotkriva i druge igre, dokaz je i otvoren sukob Samira Nurića, Edina Delića, Zlatana Begića i Bege Gutića na Univerzitetu u Tuzli. Naime, 7. Marta 2017. godine Bego Gutić je sazvao vanrednu konferenciju za medije kako bi demantovao navode tadašnjeg rektora Samira Nurića, o fizičkom obračunu univerzitetskih profesora na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, ali i tvrdnje da je već nekoliko mjeseci izložen pritiscima od vladajućih struktura u Tuzlanskom kantonu.

Gutić je tada podvukao da se politika ne smije miješati u rad Univerziteta te je u tom smislu pozvao rektora da iz ove visokoškolske ustanove ukloni političke “junoše” poput Zlatana Begića i Edina Delića, koji su, naveo je, nezakonito preuzeli upravljanje ovom visokoškolskom ustanovom, kao i samim rektorom. Gutić je tada izjavio:

Dolaskom rektora Nurića Univerzitet u Tuzli se privatizirao. Pa ćete tako naći da je odmah nakon što je stupio na mjesto rektora angažovana kćerka prorektora Bahrudina Šarića, Broza Šarić, koja trenutno živi u Beču i jednom mjesečno ona je gostujući profesor na Farmaceutskom fakultetu, a troškove njenog dolaska, odlaska i predavanja snosi Univerzitet. Supruga Zlatan Begića je zaposlena kao spoljni saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu. Sestra Edina Delića je zaposlena kao laborant na Rudarskom fakultetu. Ovo su sve razlozi zbog čega rektor i atuelni menadžment ne dozvoljavaju da se univerzitet otvori i pruži prilika mladim kadrovima.

Bego Gutić se također predsjedniku SDA požalio, kako je naveo da su uspjesi vlade na čijem čelu se nalazi bili okidač da se protiv njega “povedu specijalni oblici političke, moralne pa i lične diskreditacije”.

Gutić je u pismu koje je u Centralu SDA uputio 26. oktobra 2017. godine otvoreno optužio stranačke kolege da ga pokušavaju diskreditovati. Kako je naveo, radi se o predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona Senadu Aliću, potpredsjedniku SDA i zastupniku u Parlamentu FBiH Mirsadu Kukiću, ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Huseinu Topčagiću i predsjednici Općinskog odbora SDA u Banovićima Elzini Pirić.

Premijer Tuzlanskog kantona napisao je kako je riječ o orkestriranom napadu Mirsada Kukića, koji ima za cilj pripremu terena za discipliniranje i rušenje Vlade Tuzlanskog kantona, a čime bi se, po uzoru na događaje iz februara 2014. godine, u cilju zaštite ličnih interesa i beneficija, destabilizirala država i rukovodstvo SDA.

Ostala pisma upućena predsjedniku SDA možete pročitati na portalu Klix:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vrh-sda-u-pismima-izetbegovicu-detaljno-opisao-stranacki-kriminal-i-korupciju/171109091

Podijeli ovaj članak
49 komentara