fbpx

Edin Delić: Pet do dvanaest za branu Modrac

3 min. za čitanje

18. augusta 2014. godine nakon poplava koje su pogodile područje općine Lukavac, ali i Bosne i Hercegovine, za naš portal pisao je Edin Delić, aktuelni načelnik Općine Lukavac. Delić je pisao o problemima brane i šansama koje pruža jezero Modrac. Ova tema, posebno zbog novih poplava danas je aktuelna i zbog toga ponovo objavljujemo tekst:

—-

Piše: Prof. dr. Edin Delić

Od njene izgradnje i punjenja jezera prošlo je pola vijeka, a intenzivna destrukcija i zapostavljanje Modračkog jezera posebno je izražena posljednjih 30 godina. Gotovo polovina zapremine jezera ispunjena je muljem. Industrijske i komunalne otpadne vode cijele slivne površine završavaju u jezeru u kome je već upola manja količina vode zbog nanosa. Zbog hidroelektrane izgrađene ispod brane konstantno se drži visok nivo vode u jezeru, te je dovoljna iole jača kiša da se poplave plodne oranice i naselja u koritu rijeke Spreče.

Jezero, koje ima potencijal za postati turističkom atrakcijom i biti okosnica razvoja regije, pretvoreno je u najveći ekološki problem i prijetnju da u slučaju oštećenja brane Modrac ugrozi živote ljudi. Sadašnje vlasti ne samo da nemaju predstavu hoće li, koliko i do kad brana izdržati. Nemaju niti prestavu šta bi se moglo desiti ukoliko brana bude ugrožena.

Postoje snage koje, nakon izbora, kao jedan od svojih ključnih prioriteta imajuvraćanje stabilnosti i sigurnosti brane, te starog sjaja i ljepote jezeru Modrac. Odmah je nužno ptistupiti čišćenju nanosa sa dna jezera, te upravljati vodnim resursima tako da se zaštite životi i imovina ljudi koji stanjuju u donjem toku rijeke Spreče – od od naselja Modrac i grada Lukavac, do Doboja gdje se Spreča ulijeva u Bosnu. Oni koji zbog zarade na kilovatima struje iz Modraca izazivaju poplave u dolini rijeke Spreče moraju snositi materijalnu i svaku drugu odgovornost.

Vremena za Modračku branu više nema. Ne smije se čekati naredni plavni talas koji bi mogao konačno ugroziti stabilnost brane na Modracu, dovesti do stradanja, te uništiti jedan od posljednjih resursa koji su preživjeli dobra nacional-socijalističkog mraka u BiH.

Ključna i spasonosna sreća u nesreći leži u činjenici da branu Modrac nisu pravile nacional-socijalističke postratne vlasti koje su uništavale sve čega su se dotakle. Pravljena je u vrijeme kada su se znanje, stručnost i moral poštivali znatno više nego što se poštuju danas i urađena tako da izdrži i veće napore od onih za koje je projektovana.

Obnova brane i revitalizacija jezera Modrac značit će i vraćanje društva starim vrijednostima: radnike u fabrike, znanjem do razvoja, a kriminalce odgovorne za propast društva u zatvore.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
23 komentara
Subscribe
Notify of
23 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hitno,hitno,najhitnije riješiti stabilnost jezera Modrac i same brane na jezeru……HITNOOOOOOO

I šta sad???????????????????????????????????????????

Kad sam vidio u naslovu clanka prof.dr… konto sam evo sad dvije stranice za citanje. Mozes ti to i bolje profesore. Kad se samo sjetim tvojih clanaka o zatrpavanjima rudnika soli u Tuzli. Imam osjecaj da samo bezveze siris paniku. Ovo sto je napisano za branu svi znamo dajte nam sta novo. ko ce platiti silne pare da se ocisti mulj? Da li je iko nakon velike frke u maju oko sigurnosti brane pokrenuo bilo kakvu raspravu za ojacanje iste??? Mogu i ja napisati sta je lose u nasoj drzavi, opstini, mz…to je najlakse, ali dajte resenje ili makar ideju da se nesto napravi da bude bolje..

Odlicno

Nažalost vlast će još dugo držati oni koji niti znaju niti hoće upravljati resursima i institucijama na način koji podrazumijeva opšte dobro a ne samo lična korist i korist za povlaštene.Nestručnost,nekompetentnost,bahatost,onih koji upravljaju je jedina referenca ove vlasti a posljedice toga osjećamo svakodnevno.Nagomilane probleme u zadnjih dvadeset i četiri godine ove lažne demokratije više nije moguće riješiti jer smo prešli kritičnu granicu kada sistem može da se samoodržava u funkciji.Mi se nalazimo u avionu koji je ostao bez goriva i čiji pad je neizbježen samo se nadamo da ćemo baš mi preživjeti.Ogledalo ovakvog stanja i jezero Modrac i postavlja se pitanje ko uopšta upravlja tim resursom i da li je ono prepušteno stihiji a očito da jeste.Politička vrhuška i njima bliski pojedinci iz privatnog sektora ipak izvlače korist za sebe mada prave svjesno nepopravljivu štetu.Koja bi inače vlast dozvolila da se onako uništava obala nakaradnom arhitekturom,da po obali niču straćare koje koriste pojedinci za krivolov, da se kanalizacija iz ugostitejlskih objekata izlijeva u jezero da se ispuštaju jalovina iz rudnika,da se zbog neznatne količine struje uništi ono malo Spreče ispod brane i da se svako malo poplavi sve nizvodno.I nažalost kad tad ova vlast će se sjetiti da nešto konkretno učini ali na popravljanju onog što su sami prouzročili i u tome će ponovo profitirati uzimajući kredite ili trošeći budžetska sredstva na popravljanju štete na čemu će raditi neke njihove firme, neki njima bliski tajkuni… I tako kao i u svemu centrifuga vlastodržaca radi, isisava pare ,enerrgiju isisava život sa ovih prostora.

Nema od toga nista tek kad nas sve zatrpa voda i pogusi onda ce reagovati,Dzevdo za marsala j: bo vas on.

Evo Boga mi, čovjek je nosilac liste za federalni parlament. E moj imenjače, razočaro si me i kao čovjek i kao komunista

Ma čovjek je na listi za naredne izbore garant, pa počela kampanja!

A koji su to nacional socijalisti Deliću? Oni koji su te postavili za načelnika? Jel tako? Prevrtaču.

Ovaj Delić više nezna gdje se nalazi,šta priča i koja je politička opcija.On se jedino dobro razumije u tendere i za to ima dobre savjetnike koji rade po metodi IMT, a sve drugo je čista propast za građane Lukavca.Stidi li se SDP Lukavac, svog do jučerašnjeg predsjednika Delića tzv.”SOCIJALDEMOKRATE”.Meni se gadi, a neznam šta bi na ovo rekao prof.Muftić.

Trla baba lan da profesoru prodje dan .
Ugradi se edine ti u tu branu , ugradjivati se znas , znamo da se dobro ugradis u sve , uklapas se u sadasnje vrijeme . Brana je bolja od tebe ako i popusti sa tobom mozemo samo popusit !

jasta je na listi, tamo se lova vrti pa se primice, kakva brana, kakvi bakraci, nije nikoga briga za narod, taman sve da potopi, vazno je da dodju pare za pomoc koju ce koristiti veliki mozgovi koji smisle dobru pricu

Mama mama zezaju me djeca da mi je velika glava!
Nije sine nije?

Ovaj covjek tj delic je najveci manipulator , lafinas , prodavac magle , izmisljanja vruce vode …….. pa pred izbore 2016 dovede ljude da ga slikaju i snime sa nekim masinama za ciscenje jezera i podvali narodu tu pricu . Nikada nije nista uradio za Modracko jezero nista samo lagao Nas

Ideološki -izborni -populistički pamflet.I opet šuplja priča koja ispaljuje salve dumine u istu metu. Niko ništa ne zna i ne radi osim MENE. Svi su loši a ja dobar ! JA pa JA . !!! I opet je provozo bicikl za ovu priliku,makar na zidu. Pripremio je i laserski štampač.Nova tehnologija za najstarije ciljeve.
Moć i vlast…

Trebao bi ti načelniče malo usporit.prebrz si tako da sve sto pocnes ne stignes zavrsiti.a i savjetnike ti pojedine savjetuju žene u kucama kako da te savjetuju.imaš starih lopova oko sebe,pa kako da ti vjerujem da i ti nisi lopov.pozdrav iz Afganistana pravim poštenim ljudima

Ja ne znam koji je vrag ovim bivšim komunistima pa se “nakopistili” na JP “Spreča”??? Ama ljudi, sjašite više sa grbače onih koji imaju sreću da rade u kolektivu kojega razne garniture vlasti nisu uspjele uništiti poput mnogih drugih. G.Deliću, čovječe Božiji, rekao sam isto tvom kolegi, gradonačelniku Gračanice, okanite se populističkih metoda za sticanje jeftinih poena kod onih nesrećnika koji trpe stalnu štetu kao posljedicu poplava. Nije korektno na njihovoj nesreći graditi svoju političku karijeru. Dobro znate da je takva priča obična ubleha i da činjenica što JP “Spreča” između ostalog proizvodi i nešto struje nikako nije i ne može biti razlogom što velike količine padavina uzrokuju poplavu u Sprečkom polju. Pomenuti gradonačelnik Gračanice je pravnik i može da se “sakrije” iza te činjenice kao “opravdanje” za plasiranje takvih neistina, ali vi g. Deliću, vi ne možete. Imate relativno dobru reputaciju kad su u pitanju vaša stručnost i znanje tako da je sramotno i jadno napisati “Oni koji zbog zarade na kilovatima struje iz Modraca izazivaju poplave”. To ne priliči ni KV majstoru akamoli jednom doktoru nauka.

“G.Deliću, čovječe Božiji, rekao sam isto tvom kolegi, gradonačelniku Gračanice, okanite se populističkih metoda za sticanje jeftinih poena kod onih nesrećnika koji trpe stalnu štetu kao posljedicu poplava. Nije korektno na njihovoj nesreći graditi svoju političku karijeru.”
Gospodine Duvnjakoviću,ovo je za citirati…

Pukni vise, potopi nas sve!

sjedi delicu, 5 plus

Bio je narodni neprijatelj broj 1 dok ne udjose u koaliciju sa Sda. Sad je dobar.

Dobar je ovo covjek,vrijedan,hoce radit.

Glasajte za nas,glasajte za nas. Ja portala i poplave.