Edin Delić: Pet do dvanaest za branu Modrac

3 min. za čitanje

18. augusta 2014. godine nakon poplava koje su pogodile područje općine Lukavac, ali i Bosne i Hercegovine, za naš portal pisao je Edin Delić, aktuelni načelnik Općine Lukavac. Delić je pisao o problemima brane i šansama koje pruža jezero Modrac. Ova tema, posebno zbog novih poplava danas je aktuelna i zbog toga ponovo objavljujemo tekst:

—-

Piše: Prof. dr. Edin Delić

Od njene izgradnje i punjenja jezera prošlo je pola vijeka, a intenzivna destrukcija i zapostavljanje Modračkog jezera posebno je izražena posljednjih 30 godina. Gotovo polovina zapremine jezera ispunjena je muljem. Industrijske i komunalne otpadne vode cijele slivne površine završavaju u jezeru u kome je već upola manja količina vode zbog nanosa. Zbog hidroelektrane izgrađene ispod brane konstantno se drži visok nivo vode u jezeru, te je dovoljna iole jača kiša da se poplave plodne oranice i naselja u koritu rijeke Spreče.

Jezero, koje ima potencijal za postati turističkom atrakcijom i biti okosnica razvoja regije, pretvoreno je u najveći ekološki problem i prijetnju da u slučaju oštećenja brane Modrac ugrozi živote ljudi. Sadašnje vlasti ne samo da nemaju predstavu hoće li, koliko i do kad brana izdržati. Nemaju niti prestavu šta bi se moglo desiti ukoliko brana bude ugrožena.

Postoje snage koje, nakon izbora, kao jedan od svojih ključnih prioriteta imajuvraćanje stabilnosti i sigurnosti brane, te starog sjaja i ljepote jezeru Modrac. Odmah je nužno ptistupiti čišćenju nanosa sa dna jezera, te upravljati vodnim resursima tako da se zaštite životi i imovina ljudi koji stanjuju u donjem toku rijeke Spreče – od od naselja Modrac i grada Lukavac, do Doboja gdje se Spreča ulijeva u Bosnu. Oni koji zbog zarade na kilovatima struje iz Modraca izazivaju poplave u dolini rijeke Spreče moraju snositi materijalnu i svaku drugu odgovornost.

Vremena za Modračku branu više nema. Ne smije se čekati naredni plavni talas koji bi mogao konačno ugroziti stabilnost brane na Modracu, dovesti do stradanja, te uništiti jedan od posljednjih resursa koji su preživjeli dobra nacional-socijalističkog mraka u BiH.

Ključna i spasonosna sreća u nesreći leži u činjenici da branu Modrac nisu pravile nacional-socijalističke postratne vlasti koje su uništavale sve čega su se dotakle. Pravljena je u vrijeme kada su se znanje, stručnost i moral poštivali znatno više nego što se poštuju danas i urađena tako da izdrži i veće napore od onih za koje je projektovana.

Obnova brane i revitalizacija jezera Modrac značit će i vraćanje društva starim vrijednostima: radnike u fabrike, znanjem do razvoja, a kriminalce odgovorne za propast društva u zatvore.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
23 komentara