fbpx

Spreča, nekada ribom najbogatija rijeka Europe je mrtva!

1 min. za čitanje

Vijugajući vrbacima od Lukavca do Doboja ova je rijeka u ta dobra vremena – dok nisu bili sagradjeni trovači u Lukavcu i Tuzli, odnosno, veliki privredni sistemi – bila ribom najbogatija u Evropi.

Spreča jučer – 27.6.2011.

Danas je Spreča mrtva ili, bolje rečeno, kanal otpadnih voda, kojoj su smrtni udarac zadali svi pomalo.
U minulom ratu minirani su obala, dio Sprečkog polja, pa i samo korito, otrovi iz velikih fabrika skoro se redovno ispuštaju u korito rijeke, nakon čega nastaje neviđen pomor ribe, a tu su i nemarni pojedinci, koji u rijeku bacaju sve što bi joj život moglo dokrajčiti.

Tako, umjesto da se na ovoj rijeci, kao nekada, i mladi i stari okupljaju, ljeti kupaju, prave ribarske uranke i večere, danas od Spreče svi najradije okreću glavu. Spreča je, bez sumnje, danas najzagađenija rijeka u Bosni i Hercegovini.

Spreča jučer – 27.6.2011.

I imamo pravo da JAVNO pitamo sva udruženja za “zaštitu” prirode, tačnije pljačku državnog budžeta, a koja egzistiraju na našoj opštini ali i kantonu, zašto ništa ne poduzimaju po pitanju Spreče!?

(H.Čalić)

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Krivi su prije svega iz GIKIL-a kojeg staaaalno spominju kako će da propadne – i gledaj čuda do danas rade…
a kriv je i narod iako je to mizerno…

Krivi smo “mi”….mi smo ih birali……..

Pa nasa drzava se ne bori za narod ,a da brine o rijekama .. :(( zalosno … a takodje ija sam cuo da je Spreca nekad davno daleko bila najbogatija ribom …

Ja zivim pored Sprece, i sve moje komsije bacaju smece u nju!!! Kad smo pitali kome prijavimo ljude koji je svakodnevno zagadjuju rekli su da se to ne moze, da nema niko nadlezan za to!!! Boze sacuvaj!!!

Spreča je mrtva već 40 godina…

čonta nemoj da lažeš…

Poslije rata, znači prije nekih 15-16 godina se kupalo i pecalo na Spreči a zatim su “građani” počeli da zagađuju a nakon toga GIKIL i ostale faabrike…

nizvodno od Lukavca je Spreča od davnina smrdila.Vjeruj mi Damire da je tako.Imo sam samo kakih 7-8godina i taj smrad još uvijek osjećam a star sam 53 godine

conta ne lazi !!! ja sam se kupao na spreci 1995.-1998. godine. na CISTOJ SPRECI . Kampovalo se, divne trenutke sam tu proveo sa curama u satoru u vrele ljetne noci ,pa se malo hladimo kasnije u spreci 😀 i riba se pecala i jela….

a danas …. KRIVI SMO SVI MI , SVI NA OPSTINI LUKAVAC !!!

sve nam je zagadjeno, vode, zrak(VIDIMO STA UDISEMO)…..

Ma ljudi nije uopste pitanje, Jel bila ili nije, nego je pitanje STA to rade ekolozi,i ekoloska udruzenja, jel samo dobijaju lovu za nerad ili nesmiju da se uzprotive nikome na vlasti….. Moze se Spreca ocistit za cetri pet godina al bez fabrika.