fbpx

Dom kulture Lukavac, nekada ponos a danas sramota…

2 min. za čitanje

10571871_10204903333762784_1600348581_o Javne rasvjete nema danima, radi tek nekoliko bandera kako bi se reklo da ima rasvjeta, ali bolje da nema. Zaista ne znam kome i zašto smeta rasvjeta, na najvećem platou u gradu i gdje se kreće i okuplja veliki broj ljudi. izjavio je za naš portal jedan od začuđenih prolaznika.

U nekoliko navrata pisali smo o stanju u i oko Doma kulture u Lukavcu. Prostorije u zgradi, čija je namjena razvoj kulture i umjetnosti u gradu, pripadaju udruženjima kojima to nije svrha a koja te iste prostorije ne koriste.

Velika sala, koja je često domaćin raznim delegacijama ali i najmlađim je opustošena za vrijeme agresije na našu zemlju a da se nikada nije ni pokrenulo pitanje, gdje je nestala oprema koja je činila veliku salu Doma kulture Lukavac jednom od najbolje opremljenih u Bosni i Hercegovini?

Danas, pored toga što je opustošena i nema gotovo ništa od par reflektora, dotrajalih stolica i bine, može se osjetiti vlaga jer sala godinama prokišnjava.

U svom sivilu koje čini i restoran u kojem se često održavaju “koncerti” folk muzike, veliki broj prostorija koje godinama nisu ni provjetrene, jedina svjetla tačka je obnovljena kuglana ali koja zbog visoke cijene korištenja odbija veliki broj građana od ovog sporta.

Loš dojam pored svega nabrojanog, fontane koja ne radi godinama, prljave, oronule i zapuštene fasade,  upotpunila je i rasvjeta koja danima bez ikakvog razloga nije u funkciji.

Ali, možda je tako i bolje jer nema šta da se vidi…

– Ovo je tužno i ružno pogledati. Ne treba reći da ovaj Dom kulture ne služi svrsi od 1991. godine i da se u njega ništa ne ulaže. Ovo je žalosno, godinama živim u zgradi pored i znam kako je to nekada bilo, dodao je naš sagovornik.

Vjerujemo i nadamo se da će novi – mladi direktor, Dino Begić, prepoznati važnost ove ustanove i spriječiti daljnje “propadanje”.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

a sta ce nam , bice lijep islamski centar , a dom nek sruse… a i crkva je sredjena , pa nam ne trebaju ni skole , ni obdaniste ni dom zdravlja … samo da obnove jos i opstinu i sta ce nam sta vise .

ova sala je za sve muzicke i ostale svrhe najbolja na kantonu to zna svako ko iole cuje neke stvari…najbolja sala,daleko bolja cak i od BKC-a u Tuzli…no izvolite gospodo,neka sve propada dok neko ne da pare…puuuuuu!!!

Ma propali smo mi još davne ‘91

Sta ce nam dom kulture,dajte jos tri islamska centra.

Mali je broj pravih i normalnih Lukavcana kojima je stalo do ovog mjesta i grada uopste. Nazalost oni nisu u mogucnosti da ista urade po tom pitanju jer su vladajucim strukturama neke druge vrijednosti puno bitnije jer im osiguravaju glasove na svakim izborima pa tako i ovim. Ruralno je nazalost poklopilo urbano.

Žalosno,istinito ali žalosno!Dane sam provodio u tom domu i svaki dan posmatram kako propada.Razloge znamo kao što vidim!Ono što neznamo je “tko se trebao pobrinuti da do toga ne dođe”?Zašto je to tako,evo iz teksta se vidi,a iz komentara još bolje…..ašato je najgore nemogu ništa učiniti,pomoći, samo je žalosno što je to tako!

Teško je povjerovati da može takav odnos vlasti biti prema jednom tako reprzentativnom objektu koji je napravljen od novca gradjana Lukavca .Tih desetak godina pred rat to je stvarno bio hram kulture gdje ste mogli odgledati sva bitna filmska ostvarenja iz svijeta i zemlje.Poslije dodjele” Oskara”uglavnom sve nominovane i nagradjene filmove ste mogli odgledati u kinu.Inače to kino u Lukavcu bilo je jedno od najposjećenijih u Jugoslaviji tako da se i snimanje nekih jugoslovenskih filmova finansiralo dirktno od prihoda Lukavačkog kina što se može vidjeti i na odjavnim špicama nekih filmova.Pozorišne predstave nisu bile rijetkost pa su dolazila na gostovanja pozorišta iz Beograda ,Zagreba,Sarajeva…Gostovali su i mnogi muzičari iz cijele Jugoslavije a iz svijeta tako da su tu svirali čak “i “Zagrebački solisti”koji su tih godina obišli sve bitnije svjetske koncertne dvorane.Bezbrojne izložbe slika fotografija u holu,književne večeri…Nažalost svijest novih elita kako onih što upravljaju tako i onih što imaju kapital nije dobacila dalje od turbo-folk “kulture”pa nam ne preostaje ništa nego da uživamo u bogatoj ponudi kulturnih sadržaja na plažama i kraj plaža Modračkog jezera, našeg(njihovog)” turističkog bisera “gdje se nekad moglo i okupati.Zato bi najbolje bilo Dom kulture zatrpati zemljom i tako ga ostaviti konzerviranog.Onda bi ga za 500 ili 1000 godina neki arheolozi otkopali i videjeli da je tu nekad bilo civilizovanih ljudi a mi se ne bi stidili budućih generacija.

svaka cast za ovo jer sam se bas pitao sta se desava i sumnjam da je sve zbog islamskog centra i kako bi se sprijecilo okupljanje mladih. nije mi samo jasno, zar ne vide da ce tako prikupiti jos vise naroda u mrak, ali drugacijeg i opasnijeg?hvala sodalive na ovom clanku, pokazujete odakle ste i da niste ulizice ovoj vlasti kao neki drugi

neznam sta reci, za to ne postoje rijeci.gradani lukavca su od svojih zarada izdvajali
za izgradnje Doma Kulture,Dom zdravlja i vodo snabdjevanja .sadasnja demokratska vlast svojim neznanjem i svojom pohlepom za novcem ,sve je to unistila Lukavcane rastjerala na sve cetiri strane svijeta.