Radnici Doma zdravlja Lukavac rade skraćeno, dok drugi puno radno vrijeme

3 min. za čitanje
Dom zdravlja Lukavac za vrijeme štrajka

Juče’ su radnici JU DZ Lukavac napustili svoja radna mjesta do 12.30 sati, jer u 12.35 sati nije bilo žive duše. Razlog skraćenog rada, koje je inače skraćeno svaki dan ali ne baš ovako kolektivno, su nesnošljive vrućine, što je jako obradovalo uposlenike.

Svi do jednog su ¨zapalili¨ a preostale pacijente su prolongirali za sutra, prebacili sebi u privatne ordinacije gdje za divno čudo mogu raditi ili usmjerili ka Hitnoj službi Doma zdravlja, u kojoj hitne slučajeve obrađuju pripravnici ljekari.

Redovno radno vrijeme važi za građevince, vozače, trgovce, pekare, tete u vrtiću, rudare, radnike u proizvodnji struje, cementa, koksa, sode i ostale ali ne i za radnike JU Doma zdravlja Lukavac.

Inače je opštepoznato da njih ima toliko da sve do podne mogu završiti samo narod treba uraniti, oko 06-07 sati a oni otpočnu oko 08 i do 12 sati sve gotovo, tada je podnevska kafa, ona se ispije i onda se oni “rasipaju” jedan po jedan do 14 sati. U 14 sati možete poljubiti vrata, poljubit vrata možete i ranije ali eto ima izuzetaka do 14 sati. Sav ovaj rad, odnosno nerad nagradi se sa punom platom bez i jednog odbijenog minuta a o satu da ne govorimo.

Da napomenem da redovni doprinosi za zdravstvo koji se uplaćuju, a što čestit narod zaradi i uplati su 16.5% (kako bi rekli: što na teret poslodavca, što na teret radnika). Tako da se na neto plaću od 500KM plaća cca. 120KM, ili na neto plaću od 800 KM čitavih cca. 190KM na doprinose za zdravstvo i tako svaki mjesec, bez obzira išao ljekaru ili ne, to se uredno uplaćuje.

Pitam se hoće li i ovaj mjesec pošteno zaraditi svoju platu? Jesu li je do sada pošteno zarađivali, izuzev što su se pojavljivali na radnom mjestu? Do kada će naša vlast i direktor Tarik Arapčić dopuštati da njegovi uposlenici više rade u privatnim ordinacijama nego u Domu zdravlja? Pitam gospodina direktora, a samo treba pogledati na što liči ova prelijepa građevina i odma je jasno koliko je istom stalo do nje.

Vrijedi li njihov rad i jednog uplaćenog feninga građevinca, vojske, radnika na izgradnji cesta koje ne štiti krov od sunca i klima uređaji kao radnike Doma zdravlja ili vozače, pekare i ostale…

Zar su samo kod njih neuslovna radna mjesta?

Zato zdravstvo propada, dok se isplate plate većinom za nerad.

Imaš stav? Pošalji email na [email protected]

Ime i prezime autora kao i svi ostali podaci neće biti otkriveni i autorima garantujemo potpunu privatnost.

*Tekst je stav isključivo autora čije ime je poznato redakciji i kojem je zagarantovana privatnost, a nikako stav SodaLIVE.ba portala.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
28 komentara