Znate li koja je Bosna i Hercegovina po dobroti u svijetu?

2 min. za čitanje

Ove sedmice u Berlinu je predstavljen Good Country Index, koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta. Prema rezultatima prvog istraživanja, najplemenitija zemlja svijeta je Irska, nakon nje slijede Finska i Švicarska, dok je Bosna i Hercegovina na 70. mjestu, piše DEPO.ba

Učiniti svijet boljim mjestom za život je vječna ambicija čovječanstva, koja često funkcionira po principu puta u pakao popločanog najboljim namjerama. Zato bi od koristi mogao biti Good Country Index, projekt koji su pokrenuli politolozi Simon Anholt i Robert Grovers, kako bi kompiliranjem raznolikih i relevantnih podataka, prikupljenih od UN-a pa naniže, mogli izračunati koja država čini najviše dobra u svijetu. ‘Cilj je vidjeti kakav je globalni utjecaj politika i ponašanja pojedinih država’, objašnjavaju pokretači projekta.

Primjerice, postavlja se pitanje potiče li politika pojedine države mir u svijetu, kako utječe na okoliš i klimatske promjene, donosi li tehnološki napredak i znanstvena otkrića, proizvodi li relevantnu kulturu itd.

A prema tim kriterijima najviše dobra u svijetu čini – Irska. Nju slijede Finska, Švicarska, Holandija, Novi Zeland, Švedska, Velika Britanija, Norveška i Danska, a na desetom je mjestu Belgija. Među prvih 25 država po tome koliko dobra čine u svijetu nalazi se i SAD, na 21. mjestu, a od država iz regije najplemenitija je Slovenija, koja je na 28. mjestu.

Bosna i Hercegovina je zaslužila 70. mjesto, Hrvatskaa je na 46. mjestu, Makedonija na 55., a Srbija na 62. Na začelju liste, koja obuhvaća 125 država svijeta, nalazi se Libija, predzadnji je Vijetnam, a 123. mjesto zauzima Irak.

Pokretači Good Country Indexa ističu da njihova lista ne uzima u obzir kako se države ponašanju u unutarnjoj politici, a napominju i da im nije cilj donositi moralne sudove. ‘Dobra je zemlja ona koja pridonosi općem dobru’, ističu Anholt i Grovers.

Cijelu listu država koje su rangirane na Good Country Indexu možete pogledati ovdje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments