fbpx

Zlatan Begić: Čaušević da podnese neopozivu ostavku!

3 min. za čitanje
Zlatan Begić
Zlatan Begić

Pozivamo premijera Seada Čauševića da svoju hrabrost pokaže poduzimanjem mjera ka utvrđivanju odgovornosti i sankcionisanju dobro poznatih pojedinaca koji su uspješno proveli privatizacijsku pljačku, od kojih su neki i danas na ključnim funkcijama u Kantonu, te da prestane sa demonstracijom sile prema učiteljima i profesorima koji su konstantno degradirani i reketirani od strane razno-raznih kantonalnih Boos-ova (čitaj: Kumova) u poslednjih 15 godina.

Pozivamo premijera Čauševića da prestane da se iživljava nad preplašenim i degradiranim građanima-obespravljenim i poštenim radnicima, koji su dovedeni na nivo puke sirotinje, da svoju hrabrost pokaže usmjeravanjem aktivnosti prema svojim partijskim šefovima u Sarajevu, te da se odlučno suprotstavi kontinuiranoj pljački građana TK koja se provodi krajnje nepravednom raspodjelom javnih prihoda na nivou Federacije BiH, gdje Tuzlanski kanton najviše prihoda unese, a najmanje prihoda dobije nazad, što traje godinama. Zahvaljujući tome, a prema federalno-kantonalnoj izvedbi dobro poznate i davno nastale kompozicije: „Kreka radi Beograd se gradi“, lista esencijalnih lijekova u Kantonu Sarajevo je dva puta duža nego u TK, karte za javni prevoz učenika i studenata koštaju svega oko 10 KM, a plate i ukupan standard građana je na mnogo višem nivou, ne samo u sarajevskom, nego i u većini drugih kantona gdje čak nije niti došlo do bilo kakvog smanjenja plata. S tim u vezi, odlučno odbijamo da budemo bilo čija koza muzara, iako je to simbol grada po kojem ovaj kanton nosi naziv.

Pozivamo premijera Čauševića da prestane sa mešetarenjima u smislu suprotstavljanja boraca i boračkih organizacija naspram učitelja i profesora. U suprotnom, prosvjetni radnici će biti prinuđeni formirati vlastita udruženja boraca, budući da ogromna većina učitelja, nastavnika, ali i univerzitetskih profesora također pripada boračkoj populaciji, od kojih su neki i sa najvišim vojnim/ratnim priznanjima, a po osnovu tog statusa nikada nisu uživali bilo kakvo pravo, niti su to zahtijevali (do sada!).

Na koncu, ukoliko se hrabrost premijer Čauševića zaustavlja na tome da grdi, ruži i šalje u „magareću klupu“ učitelje i nastavnike, pozivamo ga da podnese neopozivu ostavku!

Konačno, Sindikat visokog obrazovanja TK svim našim majkama, suprugama, kolegicama, učiteljicama, profesoricama, domaćicama, kćerkama, sestrama itd., ali i našim ministricama i poslanicama srdačno čestita Dan žena. Ministricama i poslanicama uz čestitku upućujemo i poruku da očekujemo više razumijevanja za egzistencijalne probleme prvih u preostalom dijelu svog mandata.
Također čestitamo 8. mart ministrima u Vladi TK, te šestorici-sedmorici premijerovih savjetnika (ZA OVO, ONO i DSZ) uz nadu da su bolji prema svojim ženama nego što su prema našim.

PREDSJEDNIK SVO TK
Zlatan Begić

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

dobro jutro predsjednice mozda malo kasnis , da si reagovo prije petnestak godina do ovoga nebi ni doslo.ali sve dok nisu dirali po vasm djepovima bili ste zadovoljni i mirni,trebate konacno shvatiti da vas ima puno na grbaci gradana .ni jedna ekonomija nemoze izdrzati tolike vlade a sa njima iostale pratece sluzbe.sindikat mora da stiti inters radnika ali uz realan dogovor sa vladom i njenim ministrom ,ali ne nastetu ucenika i njihovih roditelja.

i sta sad …. ce Causevic da ga poslusa?

Svaka čast.
Šestane, ovako se piše.

Gospodine Begicu !?
I ako bi ste po teoriskim cinjenicama i sindikalnoj tradiciji trebali biti DRUG vas medzu njima nema.
Ako zelis tako nastupati onda svoj racun na vidjelo da prosvetari vide koliko uzimas da bi napisao po kartice.
Kada sindikalac poziva vladu za ono sto cini ON mora dati zahtjev i rijesnje statusa svojih clanova a ne kao Ti bla-bla sistem.Mora reci da zna ili nezna situaciju u kojoj drzava i kanton .kako je ostaloj radnickoj klasi u drzavi i kantonu.Kolika je zaposlenost ili nezaposlenost prosvetara i jos mnogo cega pa tek onda napadati Vladu koja je u G…… do grla.
Ako nemozete to objasniti i predloziti izlaz jedino Ti BEGICU ostaje dati zahvalnicu na poslu koji lose radis i dobro naplacujes
Lolo svaka cast
Pozdrav svima koji RADE i onima koji NERADE i koje zalim da su ima ovakvi SINDIKALCI Bla-Bla

Već jednom bi trebalo okrenuti politiku u zaštitu radnika i profesora u TK.
Dokle će naša privreda da daje triput više proizvodnje nego 1990 godine a da doprinosi i plaće budu žestoko niski.
Pare odnose u inostranstvo i pune stranačke crne fondove.Dok radnici krpe kraj sa krajem.Begić je žestoko u pravu i svako ko želi dobro našem narodu treba ga podržati.
Nije važno koliko samo godina išli pogrešnim putem važno je da skontamo i da krenemo u prosparitet.