Životni standard u BiH jedan od najlošijih

9. Novembra 2009.
2 min. za čitanje

strajkbulevarEkonomija bivših komunističkih zemalja nije propala, no da bi uhvatila korak s ekonomijom zapada bit će potrebno mnogo vremena, a sam pronalazak načina za to je težak i dugotrajan proces, piše ‘The Economist’, prema čijem proračunu BDP po glavi stanovnika u BiH iznosi 4.080 dolara.

Prema anketi koju je provela Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj većina anketiranih iz bivših komunističkih zemalja izjavila je kako je bolje živjela 1989. godine, u dobu kada je i došlo do razlaza komunističkih zemalja Centralne Evrope, nego posljednjih nekoliko godina.Globalna ekonomska kriza dovela je u pitanje budućnost brojnih građana zemalja Istočne Evrope, koji pak nemaju ni vremena da razmišljaju o budućnosti pokušavajući preživjeti sadašnjost.

Zemlje Istočne Evrope uveliko kasne sa reformama obrazovanja i zdravstvene zaštite, a prema posljednjoj analizi BDP je u odnosu na 2008. godinu pao za 6,2 posto.Građani ovih zemalja su suočeni sa većim porezima, manjim platama, manjom javnom potrošnjom, a veliki broj njih je izgubio svoje radno mjesto. Sve to govori da će ekonomski oporavak zemalja Istočne Evrope biti veoma težak i dug.Da bi se uopšte moglo govoriti o napretku ekonomije EBRD smatra da se prvo mora poboljšati pravni sistem u bivšim komunističkim zemljama.

Naime, strani ulagači nisu zainteresovani za ulaganja u zemljama gdje pravda spora ili je uopšte nema, a također mora se poraditi na boljoj regulaciji, te umanjiti birokratska procedure

(SodaLIVE.ba/The Economist)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

uh dobro je , samo da ne bude gore……za jedno 100tinjak godina bice sve ok…..