fbpx

Želimo da živimo, a ne da preživljavamo

3 min. za čitanje
Sa današnjih protesta u Sarajevu

Okupljeni, koji su nosili transparente sa natpisima “Juče radnik, danas rob, sutra?”, “Ne želimo da nam mladi odlaze iz zemlje”, “Narod ovaca uvijek dobije zamku vukova”, na Trgu Krajine su se zadržali četrdesetak minuta, a skup je protekao bez incidenata.

Organizatori skupa ponovili su ranije zahtjeve prema Vladi RS da se narodnim poslanicima smanje naknade za 30 odsto, za taj novac poveća naknada najugroženijim socijalnim kategorijama, da se krivično osuđivanim licima zabrani obavljanje javnih funkcija i da se poreske stope vrate na nivo iz decembra 2010. godine.

Sa današnjih protesta u Sarajevu

Inicijator okupljanja i neformalne organizacije “Glas naroda” Stefan Filipović rekao je da sami zahtjevi govore da su protesti organizovani u interesu običnih građana, a ne političkih opcija.

– Pozvali smo obične građane da izađu i da se bore za svoje prava. Želimo da živimo, a ne da preživljavamo. Želimo da živimo od našeg rada i znanja, a ne da nam život zavisi od partijske knjižice vladajuće garniture, rekao je Stefan Filipović.

Sa današnjih protesta u Banja Luci

Predstavnik Udruženja građana “Oštra nula” Dejan Cocić rekao je da se ova organizacija ograđuje od bilo kakvih političkih konotacija, te da su oni samo udruženje građana koje radi na promociji osnovnih ljudskih prava. “Ovo izlaženje na ulice našoj vlasti može da posluži kao pokazatelj kako da djeluju u našu korist, odnosno korist običnih građana”, rekao je Cocić i dodao da će se i u budućnosti nastaviti sa ovakvim protestima.

Samohrana majka iz Banjaluke Jelena Došlo rekla je da je na skup došla kao predstavnik bezimenih samohranih majki i samohranih roditelja, koji mjesečno dobijaju pomoć od pet kilograma brašna i dva litra ulja. “Pitajte vlast gdje je kada preko hiljadu samohranih majki u Banjaluci traži posao da bi prehranile više od 2 500 njihove djece”, rekla je Došlo.

Sa današnjih protesta u Banja Luci

Na protestnom okupljanju građanima su se obratili i drugi pojedinci, uglavnom penzioneri i nezaposleni.

Istovremeno sa protestima u Banjoj Luci održani su i protesti ispred sarajevske katedrale, koje je organizovala Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju.

Na protestima u Sarajevu pojavila se nekolicina građana koja je parola izrazila nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

Protestima se priključila i Akcija građana, koja je donijela famozne “glavuše”, ogromne karikature političara.

(SodaLIVE.ba/Dnevni avaz)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zasto se ne vrsi pritisak za reviziju diploma i doktorata? Imal i jedna u pravom smislu te rijeci nevladina organizacija da to pokrene. Cuj organizacija za “socijalizam i demokratiju”

Dobre ove glavuše na slici – evo kopirao sam i stavio u šećernicu – da djeca ne kradu šećer .

Jooj jest nam dobro,jedva da se okupilo stotinjak nezaposlenih i penzionera a u Sarajevu dvanaest mladića sa transparentima,čime li nas ova naša vlast hrani decenijama pa smo ovako bezidejni i letargični puu

napokon je i narod dosao pameti, i izasao na ulice i digao glas protiv ovih dusmana na vlasti…samo bi treba iti uporan i da se izadje u jos vecem broju!!!

***SVI NA ULICE***

Cuj oni iz “boljeg” entiteta protestuju , pa zar onaj coban iz laktasa nije obecao da ce od republike smrdske napraviti novi Kuvajt , zanimljivo jedva prezivljavaju pa neka onda predju na indijsku kuhinju ( saka rize i jedan vreo krompir ) jeftinija je od evropske …

Je li ko skonto cije su ovo glavuse,ja nisam siguran za sve.

Nikome normalnom u nasoj zemlji nije dobro a to sto je samo stotinjak ljudi na mitingu znaci da nam ne treba bolje.Dokle god se normalni Bosanci svih religija ne ujedine i ne rastjeraju tu bagru ne moze se ocekivati nista bolje.Ali za pohvalu je da je makar malo krenulo