Zaustavimo korupciju ZAJEDNO!

27. Decembra 2013.
4 min. za čitanje

korupcija2

Suočeni sa  razarajućim posljedicama različitih oblika korupcije na sve segmente života i rada, smatramo da je  neophodno poduzimanje aktivnijih i efikasnijih mjera za borbu protiv  svih oblika korupcije, na svim nivoima organizacije.  Svjesni da važnu i nezamjenjivu ulogu u razotkrivanju različitih oblika korupcije u različitim segmentima života i rada imaju oni koji se sa njom svakodnevno susreću ili trpe njene posljedice, pozivamo sve stanovnike Tuzlanskog kantona da prijave bilo koji oblik korupcije sa kojim se suoče, kako u kontaktu sa Kantonalnom upravom inspekcijskih poslova Tuzlanskog kantona i njenim djelatnicima, tako i u ostalim javnim institucijama i organizacijama.

Protiv svih oblika  ponašanja i postupaka rukovodilaca, inspektora i ostalih djelatnika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, koji imaju karakter korupcije i budu nam prijavljeni,  poduzet ćemo sve zakonom predviđene aktivnosti iz okvira naših mogućnosti i nadležnosti.

Prijave i saznanja o korupciji koja izlaze izvan okvira naših nadležnosti i zakonskih mogućnosti, proslijedit ćemo nadležnim organima i institucijama, na nadležno postupanje.

Prijava korupcije  može nam se dostaviti e-mailom na adresu direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona:

[email protected]

Kako bismo mogli postupiti po prijavi ili je proslijediti nadležnoj instituciji ili organu, potrebno je da se uočeni oblik korupcije opiše što preciznije i jasnije, da se navedu podaci o počiniocu, te da se navedu i dostave dokazi na kojima je prijava temeljena (slike, dokumenti i sl.).

Ukoliko je podnosilac prijave spreman učestvovati u postupku dokazivanja ili javnog objavljivanja prijavljene korupcije, potrebno je da nam to jasno stavi na znanje, dostavom ličnih i kontaktnih podataka.

U tom slučaju, kako bi se zaštitio od eventualnih posljedica tog čina, podnosilac prijave se istovremeno može obratiti Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja će mu na osnovu prijave  podnesene u dobroj vjeri, u roku od 30 dana od dana obraćanja, dodijeliti status uzbunjivača.

Detalje o zaštiti uzbunjivača koju pruža Agencija mogu se pronaći u tekstu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine (”Službeni glasnik BiH” broj 100/13), dostupan u meni opciji PROPISI – ZAKONI –  OPĆI ZAKONI  našeg web portala kuiptk.ba.

Ukoliko podnosilac prijave nije spreman na daljnju saradnju, njegovi lični podaci će se smatrati tajnim i neće biti javno dostupni, niti na bilo koji način zloupotrebljeni.

Autorizovana ili anonimna prijava korupcije može nam se dostaviti i na obrasca za prijavu korupcije ili u slobodno pisanoj formi, na jedan od slijedećih načina:

  •  Poštom na adresu: Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TKRudarska 72, 75000 Tuzla, BiH, na ruke    direktora,
  •  Ličnim uručenjem direktoru KUIP TK, Rudarska 72, 75000 Tuzla, BiH,
  •  Faksiranjem na broj +387 35 282 697,
  •  Ubacivanjem prijave u sandučiće koji su smješteni na ulazu u objekt Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i objekte  općina Tuzlanskog kantona.

Napominjemo da će, zbog mogućnosti zloupotrebe, biti postupljeno samo po dovoljno ozbiljnim i razložnim anonimnim prijavama koje su potkrijepljene odgovarajućim   dokazima (slike, dokumenti i sl.).

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

De se Vi bavite prikupljanjem poreza, nek svi izdaju račune fiskalne…

PS Kad odeš doktoru sa čokoladom dobiješ ‘besplatan’ lijek, a bez bgm najskuplji 😀

Kao prvo vratite birou za zaposljavanje njegovu funkciju i sistem bodovanja nezaposlenih osoba.
Kako je to fino bilo prije, postojale su liste nezaposlenih
sa brojem bodova i sve je islo po redu.
Nema smisla da djeca rade i plate da trose po kaficima i diskotekama bez veze dok porodice od tri, cetiri i vise clanova nemaju ama bas nikakvih primanja.

pa kako poslati prijavu na ime besima durakovica kad je on jedan od najkorumpiranijih ljudi na tk… jel to onaj inspeektor sto pretice na punoj liniji svaki dan na relaciji tz doboj i obratno….

E sad si našo Besime da krečiš. Pa svima je poznato da tvoja tržišna inspektorica koju ti posebno voliš izvozi korpe iz Binga u vrijednosti od preko 300 KM, samo da joj na kasi kažu: “uredu D****”. Pa svi sa Lukavca građani uzimaju majstore sa Tuzlanskog kantona da im razvode parna grijanja, a odakle je ona dovela ljude svom ocu i majci-pitajte je, a pitajte i zašto? Ko kome prijeti kaznama? Al’ nema veze-čuće se to sve jednom, samo poistiha!

Dno dna

Besim Duraković, po upućenima, u samom je vrhu mafije na TK, između ostalog je zaveo straovladu u Kantonalnoj upravi za inspekcije čiji je dugogodišnji direktor, izbaciju sa posla neposlušne, naređuje “svojim” inspektorima kakvi da budu prema subjektima nadzora, naravno “po babi i po stričevima”, Putin i KGB bi mogli od njega štošta naučiti…

Samo usput da napomenem, prijavljivala sam se par puta na posao u “njegovu” upravu, naravno, unaprijed sve dogovoreno, nikad nije tražio stručnot, sve “po babi i stričevima”.

Kolika je drskost njegovih odabranika govori u prilog činjenica (saznanje iz prve ruke) da je kandidatkinja zbog koje je konkurs i raspisan otvoreno rekla kandidatu koji je bio prvi na listi uspješnih (tad se to uvažavalo),da je uzalud najbolji jer će ona biti primljena. I, gle čuda, tako i bi! 😀
Inače slučaj je završio na sudu, a ne znam epilog 🙁

Prvog kojeg treba otjerati je onaj debeli krmak iz doboja sto radi kao sanitarni inspektor na nasoj opstini.. Nema ga goreg pod allahovim svodom i sedam galaksija okolo. On je najkoruptivniji a bogami i vidi se po statu. Smrdo jedan debeli!

jel mislis na inspektoricu sto kucu sazida kraj doma kulture gdje nemozes ni drvo zasadit a ona kucu napravi aferim…

Ovo da nije drsko i bezobrazno bilo bi smješno. Ja uzmem platu za borbu protiv korupcije i čekam da to građani rješavaju!
Oni to ne znaju?!
Ko mi ovnovi…
Ako ne znaju neka se sklone, imaju oni koji smiju za pola njihove plaće zatvoriti sve objekte koji ne izdaju fiskalne račune. Problem pregledati poslovne knjige, usporediti radno vrijeme objekta sa radnim vremenom prijavljenih radnika? – zar im za to trebaju prijave vlasnika.
TREBA ZNATI RADITI SVOJ POSAO i dati malo guzici zorta. To vam treba gospodo iz inspekcije!