fbpx

Zašto se u konkursu neki predmeti skrivaju i ne objavljuju?

4 min. za čitanje
Gimnazija Lukavac
Gimnazija Lukavac

Pismo prosvjetnih radnika objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Naime, primjećeno je da je izvjestan broj časova određenih predmeta ’’sakriven’’ na način da uopšte nisu objavljeni na konkursu, iako se pouzdano zna da je za navedene ’’časove’’ iskazana potreba od strane škola a Ministarstvo obrazovanja, nauke , kulture i sporta TK, sporne časove “NIJE” objavilo u konkursu.

Pouzdano se zna da na ‘’sporne časove’’ nije raspoređen tehnološki višak niti bilo šta slično. Iako se Ministarstvu pravovremeno ukazalo na ove nepravilnosti a Ministarstvo navodno dalo obećanje da će ‘’sporni časovi’’ biti objavljeni na ‘’Ispravci i dopuni konkursa’’ to se ipak nije desilo.

Naime ‘’Ispravka i dopuna konkursa’’ je objavljena u ‘’Oslobođenju’’ 03.08.2013., a ‘’sporni časovi’’ se ponovo NISU našli u konkursu. Nakon toga 05.08.2013. objavljena je i ‘’Ispravka i dopuna konkursa 2’’ a ‘’časovi’’ se ne pojavljuju ni u ovoj ispravci.

Konkretno ćemo navesti samo neke škole u kojima postoje časovi koji nisu objavljeni u ‘’konkursu’’ niti u ‘’ispravci i dopuni konkursa’’:

 • Saobraćajna škola Tuzla – bosanski jezik, 14 časova
 • Ekonomsko-trgovinska škola Tuzla – bosanski jezik, 16 časova
 • OŠ ‘’Lukavac Grad’’ Lukavac – tjelesni odgoj, 16 časova
 • OŠ ‘’Lukavac Grad’’ Lukavac – engleski jezik, 8 časova
 • MS elektro-mašinska škola Lukavac – tjelesni odgoj, 12 časova
 • OŠ ‘’Višća’’ Živinice – tjelesni odgoj, 12 časova
 • JU ‘’Gimnazija Lukavac’’ Lukavac – biblioteka, 8 sati
 • Mješovita srednja škola Kalesija- bosanski jezik, puna norma
 • Mješovita srednja škola Gračanica – bosanski jezik, puna norma
 • Građevinsko geodetska škola Tuzla – bosanski jezik, puna norma
 • OŠ ‘’Humci’’ Čelić – biblioteka, pola norme
 • MS “ekonomska – Hemijska” škola Lukavac tjelesni odgoj, 16 časova i dr.

Svakodnevno dobivamo informacije o još ovakvih slučajeva za različite nastavne predmete u svim gradovima na području TK.

Postavlja se pitanje: TKO I ZAŠTO SKRIVA ČASOVE ? Ministarstvo obrazovanja TK ? Ministar ? Direktori škola ? Netko treći ? Tko će raditi na ovim radnim mjestima narednu godinu ? Sve su to pitanja koje muče prosvjetne radnike TK i na koja tražimo odgovor. Dosta nam je svega.

Ukoliko se konkursna procedura završi ovako a Ministarstvo ne raspiše konkurs za navedene časove, Direktori škola će imati zakonsko pravo da angažuju onog koga oni hoće na ova upražnjena mjesta. Da li je ovakav scenario isplaniran ? Da li tada stupaju na scenu politički podobni nastavnici ? Da li će se ova radna mjesta dijeliti po staroj narodnoj ‘’po babu i po stričevima’’?

Mi samo želimo da ‘’sporni časovi’’ budu raspisani na konkurs i da posao dobiju oni koji to zaslužuju po ‘’Kriteriju bodovanja’’ a ne na druge nedozvoljene načine. Samo u gore navedenim školama radi se o 10-tak radnih mjesta a zna se da ovakvih slučajeva ima mnogo više.

Ukoliko Ministarstvo obrazovanja TK nema ništa s ovim našim navodima, najbolje bi bilo da se Ministar ogradi od ovih sumnjivih radnji tako što će se javno očitovati po ovom pitanju ili jednostavno objaviti novu ‘’dopunu konkursa’’ u kojoj će biti objavljeni navedeni časovi. Ukoliko se nista ne desi mi ćemo se nastaviti boriti svim pravnim sredstvima dok ne izborimo svoju pravdu.

Prosvjetni radnici TK

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jel to u gimnaziji otvorena biblioteka? Il je i to izmisljeno 😀

“TKO” objavljuje?

Pa svaka škola ima biblioteku!

cuvaju se mjesta babinim sinovima ljudima sa druhih opstina npr momak koji je juce zavrsio fakultet dobija poso u lukavcu zivi skroz na dr opstini zasto zato stoje babin sin a neka nas lukavcanai po 6 godina na birou SMIJESNO i zalosno u isto vrijeme

Ja koliko znam kod nas se koristi KO a ne “TKO” nismo u Širokom Brijegu

Nemam Rijeci.Ja sam iznenadjen i uvrjedjen.Kao stari mladji referent.

Sve sto nije objavljeno to je MONKSTK kriv! Sva prica ostala je suplja!
Zasto je toliki tjelesni skriven? Sve su skole intervenisale ali je se MONKSTK oglusio na zahtjeve skola!
Sad ce ministar zvati direktore da angazuju u navedenim skolama njemu podobne kadrove!
Da bi mi vidjeti tog kandidata koji je “pravnim sredstvima” izborio pravdu kod Nadje? Jel ko odgovarao za “softvere” i “hardvere” i “baze podataka” u sk.2012/13 god.?

117 skola = veliki broj radnih mjesta = veliki broj kriminalnih radnji. Skole trebaju da budu obrazovne ustanove za nasu djecu a izgleda da je kriminal i korupcija upravo u skolama na najvisem nivou. Ko nam onda obrazuje djecu ako se zna da se u skolu skoro kao po pravilu ”ulazi” preko stele. Mislim da je krajnje vrijeme da se ”prosvjetom” pozabavi SIPA ili neko slican. Ministarstvo obrazovanja je izgleda najunosnije jer raspolažu sa mnogo radnih mjesta svake godine i zasigurno je mnogo prostora za ovakve stvari al svi oštećeni nastavnici šute jer ako se pobune dobiju po ušima. Jel treba da mi dijete obrazuje neko ko je zavrsio fakultet preko stele i jos se zaposlio na isti nacin. Fuj !!!

fali ovdje jos. Nemacki jezik: Prva osnovna skola Zivinice oko 12 casova, OS Serici puna norma… itd itd