Zamjena bh. vozačkih dozvola moguća u Njemačkoj, Austriji i Australiji

6. Januara 2014.
4 min. za čitanje

vozacka
Iz Ministarstva komunikacija i prometa kažu za eKapija.ba da na ovaj način žele da olakšaju osobama koje su vlasnici važećih vozačkih dozvola izdatih od strane nadležnih organa u Bosni i Hercegovini ili Saveznoj Republici Njemačkoj proceduru zamjene svojih vozačkih dozvola.

“U praksi to znači da će vlasnici važećih vozačkih dozvola za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (klase A1, A ili B), izdatih u BiH koji imaju ili će imati redovno boravište u trajanju od najmanje 185 dana u Saveznoj Republici Njemačkoj, moći u bilo koje vrijeme nakon dolaska u Njemačku zamijeniti svoje vozačke dozvole za vozačke dozvole za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (kategorije/klase A1, A ili B), a da pri tome ne moraju da polažu teorijski ili praktični dio vozačkog ispita”, pojašnjava nam pomoćnik ministra komunikaciija i prometa BiH Zoran Andrić.

Dodaje da ako vlasnik dostavi svoju vozačku dozvolu izdatu u BiH i podnese identifikacijske dokumente koje traži nadležni organ u Njemačkoj, dobit će njemačku vozačku dozvolu nakon što plati zakonom propisane naknade i troškove. ”Aplikanti koji su bili vlasnici vozačke dozvole u razdoblju manjem od dvije godine, dobijaju probnu vozačku dozvolu za određenu kategoriju/klasu”, navodi Andrić.

Pri tome pojam ”važeća vozačka dozvola” znači da originalnoj vozačkoj dozvoli izdatoj od strane jednog nadležnog organa nije istekao period važenja, da nije privremeno ili trajno oduzeta, niti da je izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u vrijeme kada se vrši njena zamjena od strane drugog nadležnog organa, kao i da ne podliježe bilo kakvim ograničenjima koja sprečavaju njenog vlasnika da je koristi u svrhe za koje je namijenjena.

S obzirom da na razini BiH ne postoji organ nadležan za izdavanje vozačkih dozvola, u tekstu Zajedničke deklaracije navedeno da se povrat originalne vozačke dozvole koja je bila predmet razmjene vrši preko Veleposlanstva BiH u Njemačkoj, dok bi dalju distribuciju organima koji su ih izdali, vršilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Osim Njemačke, BiH ima ovakve sporazume sa Austrijom u kojoj se vozačke dozvole (klasa B) priznaju kao važeće. A primjena odluke o punom priznavanju vozačkih dozvola BiH u Australiji otpočela je 1. ožujka/marta 2013. godine. Osobe koje posjeduju vozačku dozvolu BiH istu mogu zamijeniti za vozačke dozvole izdate u Australiji, bez potrebe polaganja teoretskog ili praktičnog dijela ispita, kada podnose zahtjev za australijsku vozačku dozvolu kategorije C (putnički automobil), ili kategorije R (motocikl).

Kako saznajemo, BiH trenutno radi na usaglašavanju teksta istog ovog sporazuma sa Turskom, Španjolskom, dok je sa Italijom ta procedura završena.

Što se tiče Turske Andrić kaže da je drugoj strani na mišljenje dostavljen prijedlog tabele ekvivalencije vozačkih dozvola, sa informacijom o kategorijama i podkategorijama vozačkih dozvola koje se izdaju u BiH, te da si zatražene određene informacije o kategorijama vozačkih dozvola u Turskoj. ”Našim dopisom od 8. mjeseca 2013.godine, diplomatskim putem, zatražen je odgovor od druge strane”, navodi naš sugovornik.

Španjolskoj su također dostavljene informacije koje se odnose na postupak izdavanja vozačke dozvole u BiH, te podzakonski propisi koji reguliraju oblast osposobljavanja kandidata za polaganje vozačkog ispita, organizacije i polaganja vozačkog ispita, te izdavanja vozačke dozvole i od njih čekaju odgovor.

Što se tiče aktivnosti na usaglašavanju teksta sporazuma sa Italijom te aktivnosti su privedene kraju, kaže naš sugovornik.

(SodaLIVE.ba/Ekapija)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments