fbpx

Za odlazak sa mjesta nesreće kazna od 3 mjeseca do 5 godina zatvora

2 min. za čitanje

Ovo je samo jedan od primjera saobraćajne nesreće kada se počinitelj udalji sa mjesta događaja.

Prema riječima Nevresa Šiljegovića, višeg inspektora za saobraćaj MUP-a TK, na području TK, tokom 2010. godine dogodila se jedna saobraćajna nesreća sa nepoznatim počiniteljem u kojoj je došlo do ugrožavanja javnog prometa. Počinitelj je pronađen. Broj saobraćajnih nesreća u kojima je došlo do teškog krivičnog djela protiv sigurnosti u prometu, tokom 2010. godine iznosio je sedam. Šest je rasvjetljeno te je protiv četiri osobe podnesena krivična prijava za neukazivanje pomoći ozlijeđenoj osobi.

Šiljegović ističe da se počinitelj u prosjeku pronađena u roku od dva do tri dana, a da se potraga virši na osnovu materijalnih dokaza sa mjesta nesreće. U tom slučaju uključuje se kompletan policijski operativni sastav a kako bi se što prije otkrio počinitelj krivičnog djela.„ Međutim, ako i u tom periodu se ne završi otkrivanje počinitelja, djelo ostaje otvoreno sve dok se počinitelj ne pronađe“, dodaje Šiljegović .

Vozač motornog vozila ili nekog drugog prevoznog sredstva koji je ostavi bez pomoći osobu koja je povrijeđena, prema krivičnom Zakonu F BiH kažnjava se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. „ Ukoliko se usljed činjena ovog krivičnog djela prouzrokuje teška tjelesna povreda ili nastupi smrt ozljeđene osobe, počinilac se može kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. U ovom slučaju počinilac krivičnog djela neukazivanje pomoći ozljeđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći se krivično goni i za drugo krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa“, pojašnjava Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Puno je više saobraćajnih nesreća sa nepoznatim počiniteljem u kojima je došlo do manje materijalne štete na vozilima. Prema podacima MUP-a TK takvih je na području TK u 2010. godini bilo 427. Od toga su rasvjetljene 172 ili oko 40 posto od ukupnog broja. U tom slučaju oštećena strana ima pravo da ukoliko prijavi policiji nesreću, od Zaštitnog fonda FBiH traži isplatu novčane naknade. Ovakve saobraćajne nesreće najčešće se dešavaju na parking prostorima.

(SodaLive.ba/RTVSlon)

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Neznam stvarno, nije mi jasno kako neko može udariti čovjeka sa autom i pobjeći sa mjesta nezgode,a neukazati mu prvu pomoć ili odvući nastradalog do hitne pomoći,jer su minute u pitanju da se spasi nečiji život.Mislim da su kazne premale za ovu vrstu krivičnog djela.

Ja nevjerujem uopste da ce ustvari dobiti kakvu kaznu takva smo drzava ili ce biti u procesingu narednih 40godina u sudu….. a covjek covjeka ubije pa ne dobije vise od 7 godina