Vlada TK: Saopćenje za javnost

8. Septembra 2009.
3 min. za čitanje

29931_550060U povodu zahtjeva koje su u ponedjeljak 7.9.2009. godine Vladi Tuzlanskog kantona uputili sindikati budžetskih korisnika, Vlada Tuzlanskog kantona u cilju objektivnog informisanja javnosti obavještava o sljedećem:

„Ocjene kako Vlada Tuzlanskog kantona „ponovo ignoriše“ sindikate budžetskih korisnika su neosnovane. Od potpisivanja Sporazuma između sindikata i Vlade predstavnici resornih ministarstava imaju kontinuirane kontakte sa sindikatima.

Sporazumom Sindikata i Vlade je precizirano da će se do kraja avgusta analizirati efekti smanjenja primanja dijela budžetskih korisnika za juli te na osnovu tih podataka i prijedloga Zakona o uštedama nastaviti razgovori o narednim koracima.

Imajući u vidu da su ovi preduslovi obezbijeđeni Vlada Tuzlanskog kantona je planirala nastavak razgovora sa sindikatima za petak 11.9.2009. godine.

U međuvremenu su prikupljeni pokazatelji koji govore da su smanjenjima primanja budžetskih korisnika u julu 2009. godine po osnovu plaća i toplog obroka ostvarene ukupne uštede od oko 150 000 KM, a u skladu sa Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu mjesečne uštede samo na poziciji plaća trebaju biti oko 1,5 milion KM.

Posljednji zahtjevi Sindikata iznenađuju imajući u vidu da je od potpisivanja Sporazuma Vlade i Sindikata do petka (5.9.2009. godine) Radna grupa, čiji su aktivni članovi bili i predstavnici sindikata budžetskih korisnika, pripremala Prijedlog Zakona o uštedama Tuzlanskog kantona.

Prijedlogom ovog Zakona predviđeno je, između ostalog, i smanjenje mase sredstava za plaće za 10% u odnosu na decembar 2008. godine, što je u suprotnosti sa jučerašnjim zahtjevom sindikata da se do 15.9.2009. godine isplate neumanjene avgustovske plaće.

Predstavnici Sindikata raspolažu svim pokazateljima o trenutnom stanju u Budžetu Tuzlanskog kantona, smanjenom prilivu prihoda, činjenici da je u prvih šest mjeseci više od 70% prikupljenih prihoda utrošeno za plaće uposlenih u obrazovanju, pravosuđu, policiji i upravi, kao i efektima svih mjera štednje koje su poduzimane od januara 2009. godine.

Umjesto ultimativnih zahtjeva u kojima su zanemareni Budžet Tuzlanskog kantona i obaveze proizašle iz aranžmana sa MMF-om pozivamo sindikate na nastavak razgovora koji će biti usmjereni na pronalaženje najboljeg modela ostvarenja neophodnih ušteda.

U vremenu, kada su zbog drastičnog smanjenja prihoda od indirektnih poreza neophodne uštede na svim budžetskim pozicijama, očekuje se od svih maksimalna odgovornost i razumijevanje, kako bismo očuvali stabilnost Budžeta Tuzlanskog kantona.

Vjerujemo da ulazak u potpunu neizvjesnost, značajno kašnjenje primanja budžetskih korisnika te gomilanje deficita nikome nije cilj.

Vlada Tuzlanskog kantona i dalje ostaje pri opredjeljenju da se i u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti budžetskih korisnika sa najnižim primanjima.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments