Vlada TK naredne godine ulaže u aerodrom milion maraka!

0 905

Dolaskom kompanije Wizzair, očekuje se proširenje aerodromksih kapaciteta a što će podrazumijevati otvaranje novih radnih mjesta.

Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija, ističe da je Međunarodni aerodrom u Tuzli, po frekvenciji, na drugom mjestu u BiH. Njegovim razvojem, smatra ministar, Tuzla se riješila saobraćajne blokade te tako sebi osigurala konekciju sa cijelom Evropom. Dalji razvoj podrazumijevaće širenje aerodromskih kapaciteta a samim time i otvaranje novih radnih mjesta, javlja RTV Slon.

„Znači novi broj putnika po projekciji menadžmenta, bići multipliciran, puta dva ili puta tri. To znači da se u najskorijem periodu u budućnosti očekuje nekih 250.000, a možda i 300.000 putnika što bi bio zapanjujući rast od prije dvije godine kada nismo imali nijednog putnika“, kaže Bijedić.

Federalni ministar ističe da je to resorno ministarstvo uspostavilo uslove da aerodrom doživi postojeći uspon a prvenstveno ukidanjem taksi. Kantonalni ministar saobraćaja Mustafa Isabegović ističe očekivanje da će tuzlanski aerodrom vrlo brzo postati samoodrživ. Da bi postao baza Wizzaira, potrebno je ispuniti još neke uslove.

„Prije svega raditi na poboljšanju led rasvjete, odnosno rasvjete na poboljšanju vidljivosti u slučaju magle, zatim povećanju broja zaposlenih samim time što je uslov da aerodrom bude otvoren od pet ujutru do 23:00 sata. To će biti najotvoreniji aerodrom u BiH“, dodaje Isabegović.

Da bi osigurali veći broj kontrola leta, vrše se pregovori sa BH Airlinesom. Povećanje broja putnika dovešće se kroz otvaranje novih letnih destinacija. U ljetnom režimu letenja, aerodrom je imao 14 letova dok ih je u ziomskom bilo deset.

„A potpisivanjem ugovora sa aviokompanijom Wizzair od šestog mjeseca imaćemo 21 operaciju što je porast za negdje pedeset do šezdeset posto“, pojašnjava Rifet Karasalihović – v.d. direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Od šestog mjeseca uvode se još četiri nove linije i to one za Oslo, Štokholm, Memingen i Frankfurt Han. U ovoj godini, zaključno sa današnjim danom, Međunarodni aerodrom u Tuzli imao je oko 110.000 putnika. Inače, Vlada TK u aerodrom ulaže zadnjih nekoliko godina a za kapitalne investicije već u narednoj godini polanira izdvojiti milion maraka.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x