Vlada FBiH za 62 savjetnika izdvaja 2,23 miliona KM a štedi na borcima

3 min. za čitanje

vladafbihO tome koliko novca proguta nepotrebna administracija Vlade FBiH najbolje govori podatak o broju savjetnika premijera, njegovih zamjenika i ministara. Prema informacijama koje je “Dnevni avaz” dobio iz Sekretarijata Federalne vlade, njih trenutno u izvršnoj vlasti većeg entiteta ima ni manje ni više nego 62!

Razne naknade

Samo Gavrilo Grahovac, dopremijer i ministar kulture i sporta, ima čak osam savjetnika. Njih osam savjetuju Grahovca od oblasti organizacije i strateškog planiranja zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, pa do područja privrede i privatizacije.

No, ono što je još više skandalozno, ako se uzme u obzir da Federalna vlada boračkim i socijalnim kategorijama planira linearno kresati njihove mizerne naknade, jesu mjesečna primanja ova 62 savjetnika, koja se kreću u rasponu od 1.800 do 5.000 KM!

Riječ je o bruto primanjima, koja nastaju nakon obračuna različitih naknada za odvojeni život, gorivo, dnevnice… Cijeni se da godišnje Federaciju BiH ovi savjetnici koštaju oko 2,23 miliona KM!

Osim ovih primanja, savjetnici ministara i premijera često budu angažirani u različitim komisijama za što, također, dobivaju solidne naknade. Jedan od primjera koliko su savjetnici ministara “angažirani” i, shodno tome, počašćeni naknadama su podaci koje smo dobili o savjetnicima ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega.

Trajanje mandata

Herceg je svog savjetnika za okolinske dozvole Matu Pandura u posljednjih godinu-dvije uposlio u dvadesetak komisija. Radeći u komisijama za izradu deponija smeća u Zenici, izbor džambo plakata u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu, zatim izbor grafičkog dizajna okolišnih dozvola, te uređenja korita rijeke Trebižat, javnih nabavki za Nacionalni park Una, Pandur je po projektu dobivao od 350 do 600 KM.

Sekretar Vlade FBiH Ismet Trumić izjavio je za “Avaz” da, prema Zakonu o imenovanim i izabranim dužnosnicima FBiH, koji je na snazi, bez ikakvih procedura savjetnike imenuju i razrješavaju dužnosti premijer, dopremijeri i ministri.

– Njihov mandat traje koliko i mandat onih koji su ih i imenovali. Tu nacionalna zastupljenost ne igra nikakvu ulogu, jer tih kriterija nema – rekao nam je Trumić.

Mjesečno dvije do tri plaće

– Kada su u pitanju primanja savjetnika, ima onih koji dobivaju po dvije-tri i više naknada, a i onih koji primaju jednu. Sigurno ima onih čija su mjesečna primanja ravna iznosu od dvije do tri plaće – potvrdio je Trumić.

(Novosti.ba/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner