Vlada FBiH odobrila 1.225.000 KM pomoći Tuzlanskom kantonu

1 min. za čitanje

Riječ je o hitnoj finansijskoj pomoći od ukupno 3.500.000 konvertibilnih maraka. Pomoć je usmjerena prema četiri kantona koja su pretrpjela velike štete tokom majskih poplava, a i ovih su dana pogođeni poplavama.

Konkretno, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kantonu dobit će po 1.225.000 KM, a Unsko-sanski i Posavski kanton po 525.000 KM.

Sredstva su namijenjena za hitne sanacije šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda izazvanih poplavama iz maja i augusta 2014. godine.

Vlada FBiH je zadužila kantone da joj u roku od 60 dana od uplate dostave izvještaje o načinu korištenja sredstava. Korištenje dodijeljenih sredstava podliježe budžetskom nadzoru na osnovu Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Ovakva odluka je donesene nakon što je Vlada razmatrala zahtjeve za pomoć u otklanjanju posljedica najnovijih poplava koje su uputili premijeri ovih kantona.

Prije donošenja Odluke, članovi Federalne vlade upoznati su s vanrednim izvještajem Federalne uprave civilne zaštite za 5. i 6. august 2014. godine, te sa zahtjevima za pomoć koje su iz ovih kantona upućeni Vladi FBiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner