fbpx

VIDEO: Graditi ću BiH, ali uz uvažavanje i prihvatanje RS

2 min. za čitanje
Milorad Dodik

Istakavši da je BiH moguće graditi samo u duhu uvažavanja i poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da je realnost da se RS i Federacija BiH sve više udaljavaju, Dodik je rekao da bilo čija dominacija u BiH ne vodi ničemu dobrom, kao i ni cinizam političkog Sarajeva.

“Postoji nametnuti stereotip da sam ja i moja politika protiv BiH, što nije tačno. Ja sam protiv koncepta koji pokušava da razgradi autonomiju RS i njene nadležnosti. Želimo da Republika Srpska bude što jača i mislimo da možda time jačamo i cijeli projekat BiH”, rekao je Dodik za TV1.

On je dodao da može argumentovano tvrditi da ja manja arogancija i neuvažavanje iz Banje Luke prema Sarajevu, nego što je to iz Sarajeva prema Banjaluci.

“Govorili smo o referendumu, statusu RS, ali to su uvijek bile reakcije na način na koji se RS osporavala i na njeno neuvažavanje”, istakao je Dodik, posebno apostrofirajući da je “koncept nametanja” od stranaca u BiH u bilo kom smislu neprihvatljiv i da sugurno ne može uroditi plodom.

On je poručio da će se zalagati da BiH što prije podnese aplikaciju za kandidatski status u EU, te istakao da je neophodno vršiti pritisak na evropske zemlje kako bi ona bila prihvaćena.

Govoreći o odnosu prema predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, Dodik se upitao kako da mu vjeruje kada kao predsjednik Bošnjačkog instituta organizuje panel na kojem se kaže da su Srbi genocidan narod ne samo po genima nego i dokazivim istorijskim činjenicama.

Govoreći o odnosu SNSD-a, čiji je lider, sa HDZ-om BiH Dragana Čovića, Dodik je rekao da ne postoji apsolutno nikakav dogovor “dva protiv trećeg”.

Dodik je istakao da je suštinski problem BiH neoliberalni model ekonomije, koji su stranci uspostavili nakon rata, a koji je kasnije doprinio neracionalnom tržišnom otvaranju granica BiH i potpuno spekulativnom procesu privatizacije.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Stoko jedna nevaspitana, o kakvoj ti BiH prichash?
Vecinu svoje imovine imash u Beogradu na rachun
” svog naroda”. Cim bude gusto prvi cesh da bjezish iz BiH
Magarac jedan . . .

Paaaa, potpisan je dejton, zar nije? sad gutajmo sto pricaju i pisu, da li rs postoji ??? da, neosporiva cinjenica, … helem,… ja idem i putujem po mojoj Bosni i uzduz i poprijeko, ne smeta mi, za mene ne postoje ni federacija ni rs, samo Bosna i Hercegovina…
rs i frederacija naravno postoje samo zato da bi se drzao narod na uzdi, … lakse je vladati narodom koji je razdvojen … mnogo lakse nego narodom koji zeli jedno…

Mrzimo ga zato što veliča RS, da kojim slučajem obrne retoriku i počne spominjati Bosnu i Hercegovinu svi bi Bošnjaci glasali za njega,mi jednostavno nemamo čovjeka njegovog kalibra,on nije političar on je jedan kabadahija koji priča ono što narodu godi

Dodik samo radi ono sta i kako mu se kaze.
Kad mu je receno da prestane – prestao je.

Iskreno ljudi… jebo mu ja mater!

Mozemo mi komentarisat i pricat sta hocemo ali….vidjet cemo ko je “jaci” DODIK ili VALTER….nudim opkladu 50 na 100.

Ma bio je kod Angele Merkel – neki dan , mora da su mu obećali povoljne kredite – da promjeni priču . Teško mu je vjerovati .
Gledao sam emisiju na TV-1 , upravu je kad kaže da smo natjerani od Evrope , da uvozimo njihov krš ( auta starija od 7 godina ) , a takođe kad kaže – da su naše Banke privatizovali Austrijanci za Petrićevog mandata .

Pa vi harisovci ste stvorili dodika pa eto vam ga sad

Ljudi su od alijice dobili po kuće u grunt i što bi je dijelili sa balijama.Albankosi /moj izraz skovan specijalno za Albance sa Kosova/, nisu ni ratovali pa ipak su dobili cijelu kuću ali desetak milijardi $ pomoći nisu pokrali i ostavili svojim bakirbegovićima nego su ih odnijeli gdje treba.Za jednu milijardu dolara moglo se kupiti 500 najmodernijih tenkova a desetak bi ih bilo sasvim dovoljno za jednu lijepu i komotnu državu. Doduše bilo bi i manje rata i žaka brašna od po 750 DM.