fbpx

Veliko interesovanje sa Dječiji sajam u Tuzli: Stotine mališana priprema trodnevni program!

4 min. za čitanje

Velika revijalno-edukativno-humanitarna manifestacija, koja će imati i sajamsku postavku sa proizvodima i uslugama namijenjene igri, zdravom i pravilnom razvoju i rastu djece, već kao ideja je privukla veliku pažnju u Tuzli i regiji.

Organizatori, Tuzlanski sajam i Lions Club Tuzla, na pripremi programa u koji će biti uključeno na stotine mališana radi već četiri mjeseca. Rezultat opsežnih priprema u koji su uključeni predstavnici osnovnih škola i vrtića iz Tuzle, ustanova koje rade sa djecom sa posebnim potrebama i štićenicima centara u Tuzlanskom kantonu, bit će vidljivi već 8. maja kada je u SKPC Mejdan planirano otvaranje sajma.

-Program po obimu, kvalitetu i broju učesnika je nešto što Tuzla još uvijek nije imala priliku vidjeti. Sudeći prema reakcijama i pohvalama koje dobijamo sa svih strana, Tuzli je trebao ovakav događaj i uvjereni smo da ćemo opravdati očekivanja – istakla je Sabina Mujezinović, projekt menadžer „Dječijeg sajma 2015“.

U brojnim programskim sadržajima koji će biti prikazivani tri dana u periodu od jutarnjih do večernjih sati, izdvaju se „Igre bez granica i predrasuda“ koje će doprinijeti i pomoći zbližavanju djece sa i bez poteškoća u razvoju, te obilježavanje Dana Europe u koje će se uključiti i značajan broj ambasada u BiH.

Kao specijalni gosti, u programskim aktivnostima će učestvovati Frenkie, jedan od najpopularnijih muzičara u regiji i Mirsad Abdagić – „Kike Budalike“, a organizatori pripremaju i druga iznenađenja.

Kroz programske sadržaje Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvojuTuzla će proslaviti 45. godina postojanja. Jubilej od 69. godina od osnivanja prigodnim programom će obilježiti i JU Naše dijete Tuzla, a u programu koji pripremaju učestvovat će djeca iz svih deset vrtića koji čine ovu ustanovu.

Prigodnim programom će se predstaviti i Predškolska ustanova Aladin, International School Tuzla i PU Pupoljak, SKUD Semberija i JU Čika Jova Zmaj Bijeljina, Osnovna muzička škola Tuzla, KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla, Centar „Koraci nade“ Tuzla sa gostima i drugi koji pripremaju brojne dramske, plesne, muzičke i sportske programe.

Najmlađi posjetitelji imat će priliku biti dio edukativnih radionica, igraonica, maštaonica, kvizova i nagradnih igara koji za cilj imaju potaknuti dječiju znatiželju, kreativnost i maštu.

Iz cjelodnevnih radionica izdvajamo edukatavine programe pod nazivima: mali policajci, saobraćajci, vatrogasci, veterinari, liječnici i stomatolozi, zatim programi „Kako nastaje knjiga“, dnevne škole engleskog i njemačkog jezika, karatea, švara, pravilne ishrane i drugih programa u okviru kojih će mališani steći nova znanja.

Na otvaranju sajma, 8. maja u SKPC Mejdan u Tuzli se očekuje više od tri hiljade učesnika u programu i posjetitelja, dok su predviđanja da će za tri dana sajmom proći i do 20 hiljada ljudi.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla, prijatelj je CryoSave, a programski sadržaji će se realizovati uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i TK.

Svoj dio u organizaciji događaja dali su i Pedagoški zavod TK, JU „Naše dijete“ Tuzla, Aktiv direktora osnovnih škola Tuzla, Centar za socijalni rad Tuzla, Centar „Koraci nade“, Predškolska ustanova „Aladin“, a broj aktivnih učesnika i institucija koji daju doprinos u organizaciji, programskog i izložbenog dijela manifestacije, svakim danom je sve veći.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments