Važna obavijest njemačke ambasade u Sarajevu u vezi sa radnim vizama

1 min. za čitanje

Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini oglasila se obavještenjem o promjenama koje su nastale u procesu dobijanja radne vize.

Naime, do sada je u okviru podnošenja zahtjeva za vizu prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju (tzv. pravilo za Zapadni Balkan) bilo preporučivano da se izvadi predsaglasnost Savezne agencije za rad. Ovaj postupak je obustavljen od 1. novembrom 2017. godine, te je od ovog datuma Odjel za vize u postupku obrade zahtjeva za vizu regularno uključio i Agenciju za rad, navodi se u obavještenju.

Predsaglasnosti koje su izdate do 1. novembra će i dalje važiti.

Također, iz njemačke ambasade podsjećaju da nije tačna vijest o novom zakonu o zapošljavanju koju su prenijeli brojni mediji.

Informacije da od 1.1.2018 na snagu treba da stupi novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije u državama Evropske unije zapošljavaju pod istim uslovima kao EU-državljani nisu tačne, saopćeno je iz njemačke ambasade u Sarajevu.

Molimo da se na internet stranici njemačke ambasade informišete o uslovima i predviđenom vremenskom periodu čekanja za izdavanje radnih viza, poručuju iz njemačke ambasade.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Izgleda svima lijepo sa ovim novim Gloovonjom pa niko nece za NemaČku; Izgleda da je pocelo biti interesantno uz ovu Live safunicu – rijaliti show pa ce trend biti smanjen: “Bosna i Hercegovina je sa stopom emigracije od 44.5% znatno ispred Srbije (18%) i Hrvatske (20,9%), te čak i ispred Albanije (43,6%) koja je godinama bila vodeća zemlja u Evropi po stopi emigracije u odnosu na ukupan broj stanovnika u zemlji. A ono što je, uz ove brojeve posebno alarmantno jeste što BiH napuštaju kompletne porodice, skoro 30% visokobrazovanih ljudi, od čega je 11,1% ljekara, po čemu BiH zauzima vodeće mjesto u
Evropi i svijetu.4” lazu ovo, ma ovo je neka strana antipropaganda. Ostajte ovdje …sunce li vam Zarko 🙂