fbpx

Utvrđen prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH

1 min. za čitanje

Zakon na razini BiH definira drugačija rješenja (uvjete) u pogledu stjecanja državljanstva po osnovu naturalizacije, te ukida osnov prestanka državljanstva FBiH po sili zakona.

Bez donošenja Zakona o državljanstvu FBiH, usuglašenog sa zakonom na razini BiH, ne postoji mogućnost da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova pristupi rješavanju zahtjeva za istodobno stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, trenutačno su drugačiji uvjeti za stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine u odnosu na važeći propis u Federaciji BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Stoga Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH u svim bitnim pitanjima utvrđuje rješenja iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, s određenim manjim prilagodbama organizaciji vlasti Federacije BiH.

Obzirom da su bile već tri izmjene i dopune Zakona o državljanstvu FBiH, te da bi usuglašavanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH obuhvatilo više od 25 odredaba federalnog zakona, ocijenjeno je da je prihvatljivije predložiti cjeloviti novi tekst. Prijedlog zakona usuglašen je i s Europskom konvencijom o državljanstvu, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2008. godine.

Na taj način su eliminirani slučajevi nastanka apatridije u zakonodavstvu Federacije BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments