UNTZ: Informacija u povodu najavljenog studentskog protesta

2 min. za čitanje

tzProtest zakazan za 28.10.2009. godine pod parolom “Nećemo dozvoliti da nas lažu”, pozivom na blokadu i “da spasimo naš Univerzitet od propasti i gašenja” zakazan je bez prethodnog upoznavanja Univerziteta, tako da neposredni razlozi nisu jasni i stvaraju veliku zabunu među studentima i nastavnom osoblju.

Senat Univerziteta u Tuzli je čvrsto i odlučno podržao sve studentske zahtjeve koji su bili utemeljeni u propisima i provodivi u skladu sa temeljnim akademskim principima. Studentima je prethodno odobren dodatni broj ispitnih termina, a studentima pretposljednjih godina studija omogućen je bezuvjetan upis u završnu godinu studija godine ukoliko ih sustiže promjenje nastavni plan i program.

Jedini zahtjev studenata koji Senat nije bio prihvatio je “BEZUSLOVNI PRELAZAK U NAREDNU STUDIJSKU GODINU”. U početku se tražio bezuslovni prelazak za studente završnih, a onda i za studente pojedinih studijskih godina, te konačno i za sve studijske godine. Ovaj zahtjev je protuzakonit i u praksi neprovodiv.

Senat Univerziteta u Tuzli je izvršio detaljnu analizu promjene nastavnih planova i programa na svim fakultetima i studijskim odsjecima. Ustanovili smo da niti na jednom odsjeku u nižim godinama studija niti jedan student neće trpjeti posljedice zbog činjenice da ga sustiže novi nastavni program – pa čak i ako se govori o sustizanju “Bolonjskog koncepta”.

Bez obzira na motive protesta, Univerzitet je odlučan raditi isljučivo u skladu sa zakonom i Europskim standardima u oblasti visokog obrazovanja koje su nadležni organi države BiH i Tuzlanskog kantona preuzeli potpisivanjem niza dokumenata.

Nadamo se da će studenti Univerziteta u Tuzli prepoznati napore akademske zajednice, te odustati od najavljenih protesta i blokada. Pozivamo studente Univerziteta u Tuzli da artikulišu svoje zahtjeve u pravcu afirmacije akademskih i naučnih vrijednosti te dostignutog nivoa reforme visokog obrazovanja i na taj način osiguraju validnost svojih diploma.

Nepoštivanje zakona vodi podrivanju pravnog sistema i države BiH.

(Menadžment Univerziteta u Tuzli)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ma policija to treba milom ili silom sprijecit da se okupljaju. Cuj bezuslovni prelazak, pa gdje su to vidjeli. Najbolje bi bilo da odmah dobiju diplome i svi sretni

To za bezuslovan prelazak je previse ako realno gledamo.Po meni je ok da se mogu 2 ispita prenositi u narednu godinu…sve ostalo je previse!

adbanner