fbpx

Uključio se crveni meteo-alarm za cijelu BiH

2 min. za čitanje

Riječ je o fenomenu koji se događa izuzetno rijetko, prema nekim procjenama, tek jednom u 100 godina.

Na stranici hidrometeorološkog zavoda navedeno je sljedeće upozorenje:

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere. Područje Balkana pogađa ovih dana čak četvrti toplotni udar, a riječ je o fenomenu koji se događa izuzetno rijetko, po nekim procjenama, tek jednom u 100 godina.

Temperature će se penjati i do 40 stepeni, a vrhunac vrućina mogao bi biti u petak, subotu, i nedjelju nakon čega bi trebalo doći do blagog osvježenja.

Podsjetimo na preporuke kako izbjeći neželjene posljedice tropskih vrućina.

Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike. Klonite se vrućine – izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10-17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite hlad, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale). Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću.

Nazovite i posjetite familiju, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplotnom udaru s vašom obitelji. Ako je netko koga vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku.

Tražite savjet doktora ako imate neku hroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s doktorom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments