Ukida se tzv. skupa i jeftina struja

2 min. za čitanje
Ilustracija

Proces korekcije cijena električne energije, koji je pokrenuo FERK, na osnovu zahtjeva Elektroprivrede BiH, uvest će i jedinstvenu tarifu za sve, pa tako više neće biti takozvane skupe i jeftinije struje.

“Korekcija znači da neće doći do smanjenja ili povećanja nego da će pojedine grupe i kategorije potrošnje biti revidirane. Nekome će doći do povećanja, nekome do smanjenja”, tvrdi predsjednik FERK-a Risto Mandrapa.
Šef komunikacija Elektroprivrede BiH Fahro Memić kaže da ima prijedloga povećanja od deset procenata na više, ali tvrdi da je naizvjesnije poskupljenje od 10 do 12 posto.

U međuvremenu, dok nastoji povećati cijenu struje, Elektroprivreda BiH namjerava raspisati tendere za nekoliko poslova čija je ukupna vrijednost oko pola milijarde maraka. Reakcije na takvu vijest su da to ne može biti dopušteno, jer je protivno zaključcima Parlamenta Federacije BiH, koji jasno kažu da bez nove vlasti ne mogu biti donošene strateške odluke niti pokrenuta ulaganja.
Inače, u 2009. godini Elektroprivreda BiH je ostvarila dobit od 62 miliona maraka, a već naredne godine bila u gubitku 14 miliona.

Dok to pravdaju smanjenjem potražnje i cijena na svjetskom tržištu, kritike iz političkih stranaka i pojedinih medija na istovremena milionska ulaganja upućuju na to da se radi o završavanju započetih poslova dok je još vremena. Sve je to razlog, ali i cijena sporog formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak
10 komentara