UIO BiH najavljuje pojačanu kontrolu prodaje duhana na tržnicama

26. Februara 2014.
2 min. za čitanje

U UIO BiH smatraju da su te procjene znatno manje, ukoliko se u obzir uzmu podaci sa kojima ova institucija raspolaže. Prema njihovim podacima ilegalna prodaja duhana u BiH kreće se između 10 i 15 procenata od ukupne prodaje duhana, ili oko 9 i 15 tona godišnje. Zbog toga će se u saradnji sa tržišnim inspektoratima na području F BiH i Republike Srpske sprovesti određene kontrole.

U tom kontekstu smo u UIO uradili određene kontakte i određene dogovore i sigurno je da će u narednom vremenskom periodu biti pojačana kontrola prodaje duhana na samim tržnicama širom BiH i tu će svakako nadležnost imati inspektorati na nivou entiteta, istakao je Ratko Kovačević glasnogovornik UIO BiH.

U akciju će biti uključena i nadležna ministarstva poljoprivrede, koji posjeduju podatke oko sađenja i proizvodnje duhana. Inače, tokom 2011. godine  legalno trište uvoznog i domaćeg rezanog duhana, na koje su plaćene akzice i PDV iznosilo je oko 20 tona.

Samo dvije godine kansije, u toku 2013. godine taj obim je dosegao čak 992 tone i on je praktično zamjenio pad prodaje cigareta u smislu onih cigareta koje su pakovane u paklicama cigareta., dodaje Kovačević.

Duhan u našoj zemlji oporezovan je proporcionalnom akcizom, dok su cigarete oporezovane i proporcionalnom i fiksnom akcizom, koja je iz godine u godinu rasla, što znači da je postojala sve veća razlika u prodaji duhana. Zbog toga je veliki broj ljudi u BiH prešao na konzumiranje duhana, koji je bio znatno jeftiniji od cigareta te je UIO u proteklih nekoliko godina izdala znatno više akciznih markica za obilježavanje duhana koji se može kupiti na kioscima u BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments