fbpx

“Uhapsiću i Ganića i Divjaka ako dođu u RS, pa ih predati Srbiji!”

4 min. za čitanje
Milorad Dodik

Ako bi ih uhapsili, kazao je, bili bi predati legitimnim organima Srbije. Na vanrednoj skupštinskoj sjednici razmatrala bi se i informacija o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, koju će on pripremiti s drugim nadležnim institucijama.

Uputio je niz optužbi na račun Valentina Inzka, navodeći da je nakon ovoga „još irelevantnija osoba bez obzira na to što iza njega stoji međunarodna zajednica“, ali i Željka Komšića, Svena Alkalaja, a sve zbog izjava ili stavova koji su dogovoreni, a nakon hapšenja Jovana Divjaka. Inzka je kritizirao zbog izjave da je, kako navode neki mediji, „lično izvršio pritisak na medije u Austriji s ciljem da se Jovana Divjaka u Beču prikaže kao politički motivirano stradalništvo, a ne kao hapšenje ratnog zločinca“.

„Najnovije ponašanje visokog predstavnika u slučaju Divjak govori o miješanju u rad pravosuđa, ali i o navijačkoj poziciji raznih visokih predstavnika“, ustvrdio je entitetski predsjednik i dodao da je takvih slučajeva bilo i ranije i da međunarodna zajednica „nikada ovdje ni nije bila objektivna, već je željela da provede što je željela“.

Parlament RS-a je, kazao je, najbolje mjesto da se o tome raspravlja, i to će biti prilika da se „na kraju jednog potpuno razočaravajućeg perioda ocijeni rad visokih predstavnika“ te donesu određeni zaključke. Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji ocijenio neprihvatljivim da neko uime BiH iznosi neusaglašene stavove, poput onog koji je dao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj nakon puštanja iz pritvora u Austriji generala Jovana Divjaka ili član Predsjedištva BiH Željko Komšić. On je nazvao „kriminalnim“ takvo ponašanje Svena Alkalaja i navodi da „njegov izvještaj o radu neće biti prihvaćen od predstavnika RS-a u bh. organima, i to će biti prvi put da jedan izvještaj nije prihvaćen“.

Naveo je da je u Dobrovoljačkoj „nesumnjivo izvršen zločin“, da „određenu“ odgovornost za to ima i Divjak, a da je „sva haranga koju smo vidjeli ustvari više odbrana zločina koji se desio na tom mjestu“. Istovremeno, kaže, stvara se percepcija da su samo Srbi odgovorni za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, a ponovio je i nezadovoljstvo radom Tužilaštva i Suda BiH koji je „instrumentaliziran i politički motiviran“. „Za nas su Divjak, Dudaković, Ganić, Delić, ratni zločinci i njih treba procesuirati, osuditi za ratne zločine. Ne možemo da vjerujemo da će Tužilaštvo BiH do polovine godine provesti istragu, jer nije urađeno ranije. Ta izjava je samo data da pokrije ovu situaciju oko Divjaka“, rekao je Dodik. „Javnost u RS-u ni ja ne možemo da damo podršku takvom sudu i tužilaštrvu, oni ne ostvaruju svoju osnovnu ulogu i mi ćemo u budućnosti osporiti njihovo postojanje“, rekao je Dodik, koji kaže da nisu svi Srbi zločinci, pa ni svi oni koji su osuđeni, pritom izdvojivši generala Novaka Đukića.

Zbog ponašanja nekih političara i međunarodne zajednice te neprocesuiranja osoba osumnjičenih za zločine nad Srbima stvara se jedna Bosna i Hercegovina koja ne treba, kaže Dodik, Republici Srpskoj. „U takvoj Bosni i Hercegovini mi ne želimo da budemo. Možemo da prihvatimo dejtonsku BiH, ako neće, disolucija BiH će biti neminovna stvar. Bošnjaci okrivljuju Srbe za ovo i ono, a uporno traže da živimo s njima. Možda bi bilo dobro da ih trajno oslobodimo bilo kakvog našeg prisusutva u BiH. Jednog dana natjerat će nas da odemo, ali odnijet ćemo sa sobom i RS“, kazao je Dodik, te dodao da bi to bilo najbolje za sve.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pas laje – vjetar nosi.

“Jednog dana natjerat će nas da odemo, ali odnijet ćemo sa sobom i RS“, kazao je Dodik, te dodao da bi to bilo najbolje za sve”.

Dugo nisam cuo pametniju od Dodika.

moze otici ali u lijepu p.m

Jedan obicni TRAKTORDZIJA,nasao da prijeti narodu koji je branio bosnu….

Dosao iz nekog sela dokopao se stolice i on ce da hapsi..

Prvo njeg treba smjestiti u HAG zajedno sa ostalim i sudititi mu za zlocine protiv covjecnosti pa tek onda ostale “AKO SU KRIVI “……

Nek se goni u 3 lijepe……