fbpx

Uhapšen Mirza Bajić: Tereti se da je Komunalcu nanio štetu u iznosu većem od milion KM

2 min. za čitanje

Postoji osnovana sumnja da Bajić u periodu od 2003. do 2008. godine, dok je obavljao dužnost pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove u ovoj firmi, nije odgovorno obavljao svoje službene dužnosti jer nije pratio i analizirao stanje duga većeg broja pravnih lica koji se konstantno povećavao prema Komunalcu, niti je naložio sravnjenje duga i potraživanja tih kupaca. Na taj način nije kontrolisao rad knjigovođe kupaca i dobavljača u Komunalcu, koji je u navedenom periodu zaključio više stotina višestranih kompenzacija po kojima su potraživanja Komunalca neosnovano naplatile dvije firme s područja TK, iako prema njima Komunalac nije imao nikakve obaveze. U optužnici je navedeno da su dvije firme neosnovano naplatile potraživanja Komunalca u ukupnom iznosu od 1.039.000 KM, i na taj način im je pribavljena imovinska korist a Komunalcu je pričinjena materijalna šteta u ovom iznosu.

Jedna od firmi je tokom navedenog perioda naplatila potraživanja Komunalca u iznosu od 727.000 KM, dok je druga naplatila iznos od oko 312.000 KM.

Knjigovođa u Komunalcu, čiji je rad direktno nadzirao optuženi, je preminuo 2008. godine.

Tužilaštvo je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv direktora ove firme u periodu od 2003. do 2008. godine, jer je prema statutu Komunalca mogao prenijeti ovlaštenja za određene poslove drugim zaposlenicima, što je konkretno i urađeno vezano za ekonomsko-finansijske poslove Komunalca.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments