U Tuzlanskom kantonu 17.000 izbjeglih Podrinjaca

7. Septembra 2009.
2 min. za čitanje

trgujutro1Statistika pokazuje da 30 posto raseljenih Bosanaca i Hercegovaca boravi u Tuzlanskom kantonu. Većinom je riječ o predratnim stanovnicima Podrinja, koji su tokom i krajem rata u našoj zemlji došli u ovaj kantona.

Tada je, zabilježile su nevladine organizacije, u TK boravilo skoro 150.000 raseljenih osoba. Danas, četrnaest godina nakon rata, Ministarstvo za rad, obnovu i povratak TK-a u svojoj evidenciji bilježi 17.000 raseljenih osoba. “Kod nas se nalazi pedeset posto kolektivnih centara u Federaciji. Tačnije, u šest općina kantona nalazi se devet kolektivnih centara u kojima živi 2.700 osoba. Mihatovići su najveći centar. Tu je odmah nakon rata smješteno oko 4.000 ljudi, a danas je dosta manje.

Važno je istaći da status izbjeglih nemaju osobe koje su izvadile lične dokumente u općinama kantona“, informiše nas ministar za rad, obnovu i povratak Sead Mujanović, dodajući da status izbjeglice najčešće imaju osobe koje se nisu snašle u društvu, pa su, prema ministrovim riječima, najranjivija kategorija stanovništva. Vlada TK-a za njih svake godine izdvoji nekoliko miliona maraka. Tako je u ovogodišnjem proračunu, isti na umanjenom u odnosu na prethodne godine, za povratak i obnovu kuća osoba koje imaju status izbjeglica izdvojeno skoro 2,5 miliona maraka, dok je još jedan milion namijenjen za zdravstvenu zaštitu izbjeglih osoba i njihovo materijalno zbrinjavanje.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

(komentar izbrisan zbog uvreda) Administrator