U ponedjeljak generalni štrajk u svim školama TK

3 min. za čitanje

U Tuzlanskom kantonu tada će početi generalni štrajk, koji je u obrazovnim institucijama u Kantonu 10 u toku već mjesec dana.

Ovakvu odluku donijeli su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Bosne i Hercegovine (SSOOiO) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) BiH.

Kako su u Odluci obrazložili, brojni su razlozi za takav potez jer su nadležne upozoravali na ovakav mogući scenariji i prije dva mjeseca, budući da je primjetan loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, a vlade pojedinih kantona samovoljno su odlučile da sindikalnim članovima umanje plaće.

Ostali razlozi su, kako tvrde, destrukcija obrazovnog sistema, odnosno prenošenje nadležnosti obrazovanja na niže nivoe vlasti, ali i podrška članovima sindikata na području Kantona 10, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona koji su već u procesu organizacije i provođenja štrajka.

Na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj tim povodom predsjednik SSOOiO BiH Selvedin Šatovorić najavio je da će štrajk upozorenja u osam kantona biti organiziran od 12 do 12.30 sati. Za to vrijeme učenici će biti u učionicama, ali neće biti organizirane nastave.

Također, predsjednik SSVOONK BiH Đevad Hadžić naglašava da prosvjetni radnici ne mogu prihvatiti da se bez njihove saglasnosti i bez dijaloga s ministarstvima obrazovanja i vladama u kantonima smanjuju plaće prosvjetnim radnicima, dok troškovi života neprestano rastu te poziva da se prestane sa štednjom u ovom sektoru.

O situaciji u Kantonu 10 danas je javnost upoznala predstavnica sindikata Sanela Popović. Posebno je potcrtala da ovaj kanton 14 mjeseci nema formiranu vlast zbog čega je nerealno očekivati povećanje plaća, a posljednju su primili u januaru.

Popović tvrdi da su sindikati pokušavali uspostaviti komunikaciju s nadležnima, ali to se nije moglo desiti zbog čega su nakon ispunjenja svih uvjeta stupili u generalni štrajk, da bi Vlada protiv sindikata pokrenula tužbu. No, Popović naglašava da ih je to samo ojačalo u borbi za njihova prava.

Predsjednici sindikata osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) i Tuzlanskog kantona Mustafa Čataković i Mirzet Pozderović također tvrde da su na sve načine pokušali ostvariti dijalog s predstavnicima vlada, ali da je u USK-u vlast “zabetonirala reformske procese”.

“Vlada je predložila smanjenje plata prosvjetnim radnicima za 6,5 posto što će značiti da će nastavnici u osnovnim školama imati 715 KM platu, a profesori u srednjim 830, a najavljeno je i ukidanje regresa”, pojašnjava Pozderović.

U Kantonu Sarajevo do smanjenja nije došlo, ali Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a, naglašava da se ovaj kanton želi solidarizirati s kolegama budući da je očekivati da se sličan scenarij desi i u KS-u.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
32 komentara