fbpx

U organizaciji Centra za ekologiju i energiju održana konferencija “Prilike i izazovi energetske tranzicije” (FOTO)

2 min. za čitanje

Centar za ekologiju i energiju, u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll i uz podršku EU, je u okviru projekata: “Energetska politika za zaštitu klime“ i “OCD kao ravnopravni partneri u nadgledanju javnih finansija“ organizirao konferenciju u čijem radu je učestvovalo 50 predstavnika lokalne i entitetske administracije, nevladinih organizacija, eksperata iz oblasti energetike i ekologije, kao i predstavnika akademske zajednice i malih i srednjih preduzeća.

Tokom prve sesije Prof.dr.sc. Mirza Kušljugić je govorio o energetskoj tranziciji i ulozi lokalnih zajednica, a ekonomski analitičar Damir Miljević je učesnike informirao o ekonomskim aspektima energetske tranzicije i mogućim modalitetima finansiranja tranzicije na lokalnom nivou.

Na drugoj sesiji Mr.sc. Renata Radić-Dragić je predstavila istraživanje CIN-a o ulasku privatnog sektora i kapitala u projekte vezane za termoelektrane, a Mr.sc. Džemila Agić je prezentirala studiju “Javna infrastruktura – u čijem interesu?“.

Pokrenuta je diskusija i interakcija između učesnika i institucija, a konferencija je pružila mogućnost i za umrežavanje i stvaranje veza između institucija, organizacija i pojedinaca u Bosni i Hercegovini koji se bave sličnim temama u polju okoliša, energije, javnih finansija i transparentnosti.

Na konferenciji su doneseni zaključci, a ekspertni tim je izradio prijedloge koji će biti poslani nadležnim ministarstvima. Zaključci i prijedlozi će biti javno prezentirani na oficijelnoj i FB stranici organizatora.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

AUUUU kao je ovako skup sa eminentnim i Čuveeenim stručnjacima za Ekologiju kakav je Miljević mogao proći bez našeg Bundoglava, šta će to bit ?!, nečuveno , još su imali zaključke e jbg, stvarno sam razočaran!

Lukavac nazalost nema eko udruzenje jer ovo sad sto nazivaju eko drugovi je pod politickom komandom adema mahovkica sdp clana tj delica . U Lukavcu treba osnovati novo eko udruzenje koji nece biti pod uticajem niti sdp, sda , pda , sbb, df ……… nego eko udruzenje koje ce se boriti za sto se bore sva eko udruzenja u Evropi a ne da kao sad u Lukavcu koriste eko udruzenje da dodju na vlast i gotova prica