fbpx

U muslimanske domove stigao najdraži gost

2 min. za čitanje

U islamskoj tradiciji ramazan je odabrani  mjesec, a njegovo najznačajnije obilježje je post. Postači se, od zore pa do zalaska sunca, ustežu od tjelesnih užitaka, jela i pića, te svih drugih oblika nedoličnog ponašanja. Post je za muslimane jedna od pet temeljnih dužnosti, kojima potvrđuju svoju vjeru. Posebna specifičnost ramazana jesu sehuri i iftari. Ove godine ramazan se poklapa sa ljetnjim mjesecima kada su dani najduži pa će vjernici postiti i po 17 sati.

Ramazan je i mjesec posebnih dova, ali i specifičnih namaza kao što  je teravija – dobrovoljni namaz koji se klanja nakon jacije namaza. Teravije će se ove godine klanjati oko 22 sata i 30 minuta.

Tokom ovoga mjeseca muslimani dočekuju dvije mubarek  noći i to Lejletul-Bedr u 17. noći  i Lejletul-Kadr u jednoj od neparnih noći posljednje trećine ramazana. Lejletul-Bedr će biti obilježen u petak 3. jula, a  Lejletul-Kadr  u ponedjeljak 13. jula. Bajram-namaz je u petak 17. jula.

Na području Medžlisa IZ Puračić teravije će biti klanjane  na 31 lokaciji. Centralno  obilježavanje 17. noći će biti u Gnojnici, a 27. noći u Lukavcu. Vaktije su odštampane i na vrijeme podijeljene vjernicima, a obavljene su i pripreme svih mesdžida i džamija. U džematima će biti organizovana predavanja i tradicionalni zajednički iftari.

Islamska zajednica u BiH uvela je novinu tokom mjeseca ramazana, a to je dežurna telefonsku liniju. Od 11, 30 do 12, 30 sati svakog dana putem ove linije svi koji žele mogu da postave pitanja i dobiju adekvatan, pouzdan i povjerljiv odgovor. Broj telefona na koji se mogu  postaviti pitanja je 033 238 620.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments