U Mostaru možete očekivati kugu, koleru i svrab

2 min. za čitanje

Ako u Mostar stižete autobusom, kao što to čine stotine turista dnevno, prvo što vidite su gomile smeća. Na putu do Starog mosta naići ćete i na Karađoz-begovu džamiju, proglašenu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Sada je i ona okružena smećem.

Gradu koji je vodeći u Bosni i Hercegovini po turističkim posjetama, a prema statističkim pokazateljima vodeći je i po broju oboljelih od zarazne bolesti skabijes, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest, svrab ili šuga, najmanje su trebali ovakvi prizori.

Posljednjih dana premjestio sam dva pacijenta u Sarajevo. Jednom je dokazana zapadnonilska groznica, a drugi ima lašmaniju, ili bolest prašuma Brazila. U ovom gradu možete očekivati kugu, koleru… Skabijes (svarb) je ogledalo sirotinje. Svaki dan se dešava da neko nema zdravstvenu knjižicu za pregled, pa me moli da ga pregledam a ne upišem u protokol“, kaže Nazif Derviškadić, specijalista infektolog.

Smeće se ne uklanja s ulica jer su od 15. siječnja, nezadovoljni svojim statusom, radnici Javnog preduzeća Komos iz Mostara u generalnom štrajku. Nezadovoljstvo iskazuju i prosvjetni radnici te sindikati proračunskih korisnika. Prosvjeduju jer im je Grad ukinuo sredstva za prevoz učenika do škola i materijalne troškove, izvještava iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Ovo je samo jedan u nizu problema koji ilustrira odnos vlastodržaca, odnosno ljudi koji odlučuju o našoj egzistenciji. Ovo je pokazatelj neodgovornog i nepoštenog odnosa prema nama – običnim ljudima “, kaže Jakiša Staničić iz Sindikata službenika i namještenika.

Građanima, koji se, osim u siromaštvu, posljednih dana guše i u smeću, prijeti ozbiljna opasnost, upozoravaju ljekari.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar