U januaru povećan broj nezaposlenih u TK

0 688

Statistika kada je u pitanju nezaposlenost u Tuzlanskom kantonu nije nimalo dobra. Više od 99 hiljada i 400 osoba je nezaposleno. To su osobe koje su prijavljene na evidenciji Kantonalne službe za zapošljavanje, za januar ove godine. Primjetno je povećanje za 604 nezaposlene osobe u odnosu na decembar 2014. godine. U januaru je evidentirano i više od dvije hiljade i 200 novoprijavljenjih nezaposlenih osoba. Isti ovaj mjesec donio je i hiljadu i 600 brisanja sa evidencije ove službe. I krajem prošle godine zabilježeno je brisanje sa evidencije Službe za zapošljavanje TK, a 60 osoba se zaposlilo zahvaljujući projektu ”Vaučer za posao”.

”On je u cjelosti realizovan za područje Tuzlanskog kantona, kako je to bilo planirano, znači 60 osoba iz te ciljne skupine se zaposlilo u toku 2014. godine kod 21 poslodavca. Najviše se zaposlilo NK radnika, zatim ekonomskih tehničara, trgovaca, vozača i svih drugih zanimanja po jednu ili dvije osobe”, kaže Razija Majstorović, rukovoditeljica Sektora za posredovanje u zapošljavanju.

Ovaj projekat trebao bi biti realizovan i u 2015. godini, što će zavisiti od sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanja koji ga sufinansira. ”Vaučer za posao” namijenjen je osobama koje su na evidenciji duže od 24 mjeseca i starije od 40 godina. Na taj način im se želi dati motivacija za posao. Procedura za aplikaciju će biti ista.

”Osoba uzme vaučer i ide na tržište rada, sa tim vaučerom traži sebi poslodavca, kad nađe poslodavca on aplicira i priloži vaučer te osobe koju će zaposliti”, ističe Majstorović.

Pored ovog projekta bit će realizovani i ostali programi čiji je cilj pomoć u zapošljavanju osoba koje su prijavljene na evidenciji Službe za zapošljavanje.

”Prošle godine raspisan je javni poziv za ove četiri mjere 5. maja, i imao je jedan kontinuitet, još uvijek ima mjesta za Priliku za sve i Prvo radno iskustvo, sezonsko zapošljavanje i Vaučer za posao to smo nešto brže završili iz razloga što je bilo manje mjesta, a u ovoj godini, trebalo bi da to bude poslije marta, april ili maj”, kaže ona.

U Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona naglašavaju da imaju dobru saradnju sa poslodavcima koji i apliciraju na te projekte. Trudit će se da aktivnim mjerama posreduju u zapošljavanju što većeg broja osoba i u ovoj godini.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x