fbpx

U januaru podignuto 218 optužnica protiv 277 osoba

2 min. za čitanje

U toku prvog mjeseca 2012. godine je okončano ukupno 258 istraga od čega je pomenuti broj rezultirao podizanjem optužnica, dok je preostalih 40 istraga okončano obustavama ili su istrage protiv jednog ili više lica spojene i podignuta je jedna optužnica za više počinjenih krivičnih djela.

Najviše optužnica podignuto je za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata među kojima dominiraju 32 optuženja za teške krađe i 21 optužnica za krađe na području Tuzlanskog kantona. Osam optužnica je podignuto za krivična djela iz oblasti saobraćajnih delikata.

Iz oblasti krvnih delikata u januaru je podignuto 15 optužnica za krivično djelo nasilničko ponašanje, 12 za teške i 5 optužnica za lake tjelesne povrede. Jedna optužnica podignuta je zbog krivičnog djela ubistvo. Odsjek za krvne, seksuane delikte i droge ovog Tužilaštva je, između ostalih, podigao i 9 optužnica za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i 8 za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Iz oblasti privrednog kriminala je podignuto 7 optužnica među kojima je jedna optužnica za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja , te 6 optužnica koje se odnose na krivotvorenje službenih ili drugih isprava.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u proteklom mjesecu sudijama za maloljetnike u nadležnim općinskim sudovima podnijelo 10 zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka protiv 12 maloljetnih počinilaca krivičnih djela. Najviše zahtjeva za pokretanje pripremnih postupaka se odnosilo na maloljetne počinioce imovinskih delikata, među kojima su 3 zahtjeva zbog krivičnog djela teške krađe, 3 za oduzimanje tuđe pokretnine i jedan za krivično djelo krađa. Također je, nakon okončanja pripremnih postupaka prema maloljentim počiniocima krivičnih djela, nadležnim sudovima predloženo izricanje odgojnih mjera u 13 predmeta protiv 15 maloljetnih osoba.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments