fbpx

U funkciji novi Litotriptor

2 min. za čitanje
U funkciji novi Litotriptor

Riječ je o aparatu najnovije generacije kompanije Siemens, koji će omogućiti pružanje usluga u oblasti urologije. „Uređaj je kupljen vlastitim sredstvima u okviru planiranih projekata nabavke opreme u JZU UKC Tuzla, a vrijednost mu je 870.000 konverztibilnih maraka. Cilj nam je obezbijediti što kompletniju uslugu za pacijente u ovoj oblasti“, rekao je Prof.dr.Elmir Čičkušić, direktor JZU UKC Tuzla.

Prema riječima Doc.dr.Zijaha Rifatbegovića, direktora Klinike za hirurgiju ovo je prilika da se za pacijente, nakon tri godine pauze, ponovo pružaju usluge kao što su ekstrakorporalno razbijanje kamenca u bubregu i ureteru i niz drugih procedura u urologiji. „Edukacija i stručni kadar na Odjeljenju za urologiju uz ovaj savremeni aparat pružiće za pacijente najkvalitetniju uslugu u najkraćem roku i zbog takvih terapijskih postupaka pacijenti sa našeg kantona neće morati ići u druge centre“.

„Mi smo stavljanjem u funkciju ovog aparata stvorili uslove optimalnog tretmana kalkuloza, jer moram istaći,“ rekao je dr Samed Jagodić, šef Odjeljenja za urologiju, „da svaki deseti pacijent koji se javi u specijalističku lošku ambulantu dolazi upravo zbog kalkuloze. Aparat koji sada imamo je multifunkcionalan i posjeduje vrlo širok spektar modula i principa u radu, a što je isto tako jako važno, obezbjeđuje veliki komfor za pacijente i visoku sigurnost.

Radi na elektromagnetnom principu sa velikim izborom funkcija i modula za rad, ima mogućnost preciznog lociranja kamenca i obezbjeđuje ljekaru komforan pristup pacijentu.“ Predstavnici kompanije Siemens nakon instaliranja aparata proveli su neophodnu obuku za pravilno korištenje aparata.

(SodaLIVE.ba/UKC Tuzla)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments