fbpx

U BiH više automobila nego zaposlenih osoba

3 min. za čitanje

Kada se to uporedi sa ukupnim brojem od 689.270 zaposlenih osoba u decembru 2013. godine, dolazi se do zaključka da je BiH rijedak slučaj slabo razvijene zemlje u svijetu koja ima skoro 87.000 više automobila nego uposlenih osoba.

No, čak ni broj od 776.415 vozila koje posjeduju građani BiH i pravna lica nije konačan, jer je prošle godine u BiH ukupno registrovano 895.425 motornih vozila, što uključuje teretna vozila, autobuse, ali i mopede i motocikla.

Federacija BiH ima približno 44.000 više registrovanih putničkih vozila nego zaposlenih, a RS preko 33.000. Distrikt Brčko zaokružuje taj broj na približno 87.000 vlasnika automobila više nego zaposlenih na prostoru cijele BiH.

Broj ukupno registrovanih motornih vozila u Federaciji BiH veći je za čak 112.000 od broja zaposlenih, a u RS-u je taj broj 79.000.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u našoj zemlji je još uvijek visok stepen nezaposlenosti. Ukupno je nezaposleno 553.762, ali podaci BIHAMK-a jasno ukazuju na to da mnogi, iako nemaju redovna primanja, posjeduju putničko vozilo.

“To smo mi, nema nam ravnih u svijetu. Postoji trend da svako mora posjedovati vozilo. Slično je i sa mobilnim telefonima koje danas svi moraju imati”, kaže u razgovoru za za Klix.ba Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu.

Naglašava da je u BiH dosta jeftinih vozila starih preko 15 godina, te da, pored finansiranja troškova goriva, registracije i održavanja vozila, pojedine porodice posjeduju i po dva vozila.

“Prema ranijim zakonima, koji su bili na snazi prije 5-6 godina, neko ko je primao socijalnu pomoć nije mogao registrovati motorno vozilo, ali danas to nije slučaj. Država praktično ne ograničava nikog da posjeduje vozilo”, ističe Lindov.

Napominje da (ne)zaposlenost nije jedini kriterij po kome se građani BiH odlučuju za nabavku vozila.

“Mi imamo mnogo nezaposlenih, ali isto tako treba uzeti u obzir da građani na bankama drže šest milijardi maraka. Isto tako mnogima od njih dijaspora šalje novac”, kaže Lindov.

Podaci iz decembra 2013. godine:

Broj registrovanih motornih vozila u BiH: 895.425
Broj registrovanih putničkih vozila u BiH: 776.415
Broj zaposlenih u BiH: 689.270

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jos cete od nas nezaposlenih napravit TAJKUNE,znaci ako cojk ne radi netreba imat ni auto ni mobilni,problem je sto ovaj nezaposleni stalez mora ici na nadnicu profiterima,politicarima i svim ljudima na drzavnim jaslama za 10km dnevno.Nije isto imat auto od 50 000km i 500km treba to sve polupat preko 5000km,niko to nije zaradio posteno.

Pa to je očit dokaz da na crno radi oko 100 000 ljudi u BiH.Jasno ko dan…