U BiH će veliki broj ljudi oboljeti od svinjske gripe

26. Jula 2009.
2 min. za čitanje

gripa1U našoj zemlji jučer nije bilo novih registriranih slučajeva oboljenja od svinjske gripe. Kako nam je kazala dr. Mirsada Hukić, šefica Instituta za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog toga što situacija u FBiH jenjava, analize blagih slučajeva u kojima su nalazi uglavnom negativni od sada će biti vršene samo jednom ili dva puta sedmično.

Kako ističe dr. Hukić, i Federalno ministarstvo zdravstva će, za sada, samo jednom sedmično, i to petkom, davati saopćenje o stanju s ovom bolešću u FBiH. Komentirajući najave epidemiologa iz Srbije da bi u toj zemlji tokom jeseni i zime mogao nastupiti veliki pandemijski talas i obolijevanje između dva i dva i po miliona ljudi, dr. Hukić kaže da će i u našoj zemlji u tom periodu najvjerovatnije doći do povećanja broja oboljelih.

– Sada ne postoje uvjeti da se gripa prenosi, ljeto je, svi smo na otvorenom, broj virusa u zraku je mali, pa ni prijenos ne ide lako. Međutim, kada uvjeti za prenošenje budu pogoršani, sigurno će biti veliki broj oboljelih. Brojeve ne mogu pretpostaviti – kazala nam je dr. Hukić.

Kako dodaje, možda je i bolje što je ova gripa kod nas došla ranije, kako bi građani stvorili imunitet.

– Sigurno ima dosta asimptomatskih, blagih slučajeva, koji se nama i ne javljaju, pa ćemo možda sabrati imuniteta – zaključuje dr. Hukić.

(Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments