fbpx

U BiH 50 hiljada patoloških kockara; liječenje od ovisnosti veoma teško i složeno

3 min. za čitanje

Građani Bosne i Hercegovine svake godine u kladionicama potroše milijarde maraka. Klađenje, igre na sreću, kockanje prakticira ogroman broj ljudi, među njima i veliki broj mladih. Gotovo polovina stanovnika Bosne i Hercegovine bar jednom je probala neku od igara na sreću, pokazala su istraživanja. Stručnjaci upozoravaju kako nismo ni svjesni razmjera ovog problema.

Sanela Pekić, iz Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE Sarajevo, kaže kako se “kod nas još uvijek o kockanju ne govori kao problemu kakav on zaista jeste. Neke procjene govore da u BiH više od 500 hiljada ljudi posjećuje kladionice i kocka svakodnevno, a da od tog broja nekih 50 hiljada su patološki kockari. Što znači da su osobe koje su razvile ovisnost o kockanju“.

Najbolji pokazatelj razmjera kockanja i klađenja je podatak Porezne uprave Federacije BiH da priređivači igara na sreću svake godine prometuju milijarde maraka. Poreska uprava Republike Srpske ne želi saopštiti podatke za ovaj entitet, ali sigurno nema velikih odstupanja. Građani godišnje na klađenje i kocku troše više nego što država za krpljenje rupa iskamči sredstava od MMF-a ili Svjetske banke, piše BHTR.

Prema evidencijama Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, u 2022.godini, porezni obveznici-priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili su ukupan promet u iznosu 1.712.384.153 KM što je za 114 miliona KM više nego u 2021.godini. Ukupno sportsko i RNG klađenje za period 2016-2022.godina iznosi 11.326.778,126 KM.

U Bosni i Hercegovini ima nekoliko centara koji se bave pružanjem pomoći ovisnicima o kockanju. Stručnjaci kažu da je liječenje ove ovisnosti kao i svake druge veoma teško i složeno.

Priređivači igara na sreću ističu da su svi njihovi radnici na uplatnim mjestima obučeni da adekvatno reaguju kada uoče da igrač ima problem.

Selma Salkanović, iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću ALPIS, naglašava “da je učestvovanje u igrama na sreću prije svega stvar ličnog izbora i da je ovo zakonom uređena djelatnost i da mi ovdje u principu stručnim radom na prevenciji i na uočavanju problema dajemo svoj doprinos očuvanju jednog zakonom uređenog sistema“.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments