fbpx

U apotekama TK lijekovi sa isteklim rokovima upotrebe

2 min. za čitanje
Ilustracija

Piše: Erna Jusufagić

Inspektor zaštite na radu, tržišni i inspektor rada ustanovili su znatno lošije stanje od očekivanog.

Kako kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcije poslove Tuzla Besim Duraković „bijeli mantili“ u našem kantonu ponovo su pokazali nedisciplinu i neetično ponašanje u što su se uvjerili inspektori prilikom kontrole. To su strogo sankcionisali.

„U proteklih nešto više od mjesec dana kontrolisali smo 23 objekta, dva objekta smo zapečatili, a izrekli smo prekršajnih naloga u iznosu od 17.600 KM. Kod njih su inače kazne visoke. U jednom objektu, ako je po prekršajima za zatvaranje, sankcija je 5.000 KM, 4.000 KM za pravno lice, a 1.000 KM za odgovorno lice“, kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcije poslove Tuzla Besim Duraković.

Najčešće nepravilnosti na koje su inspektori naišli su izdavanje lijekova bez recepata, zatim neprisustvo magistara u objektu, te istekli rokovi lijekova, opijata i antišok terapija, što je posebno zastrašujuće. S razlogom se postavlja pitanje „gdje je tu etika i je li moguće da apotekari razmišljaju samo o novcu“?

„Zbog svih nepravilnosti i neetičnog ponašanja, mi smo se odlučili na represivne mjere, upravne mjere „naređuje se“ i „zabranjuje se“, pečatimo objekte i naplaćujemo ne tako male novčane kazne, jer smatrammo da uistinu je problem kulminirao“, jasan je i konkretan Duraković.

Ukoliko se nastavi ovakav trend ponašanja „bijelih mantila“, kazne će dostići iznos od oko 300 000 KM, što je bio slučaj prije dvije godine.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments