fbpx

U 2010. godini deminirano ukupno 2.863.774,80 m2

3 min. za čitanje

U cilju ubrzanja procesa deminiranja, Vlada TK je 2008. godine potpisala Memorandum o razumijevanju sa Međunarodnim fondom za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) kao strateškim partnerom za realizaciju poslova deminiranja kroz sufinansiranje lokalne zajednice. U navedenom projektu sufinansiranog deminiranja do sada su učestvovale općine Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna i Tuzla, te je na taj način do sada deminirano 159.021 m2.

Posljedica navedenog projekta je pojačani interes donatora iz međunarodne zajednice i rekordni rezultat na poslovima deminiranja u 2009. i 2010. godini. U toku protekle godine odabrani su projekti za deminiranje, provedene potrebne procedure i potpisani Memorandumi o razumijevanju između općinskih načelnika navedenih općina i ITF-a. Raspisan je tender za izvođenje radova deminiranja, te utvrđena cijena za poslove čišćenja i tehničkog izviđanja, a u toku posljednjeg mjeseca prošle i prvog mjeseca tekuće godine završeno je prebacivanje sredstava na račun ITF-a, čime su stvorene pretpostavke za nastavak projekta sufinasniranog deminiranja u 2011. godini. Za ove namjene općine su uz podršku Tuzlanskog kantona skupile ukupno 147.869,24 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je također usvojila Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja na području Tuzlanskog kantona u 2010. godini. Kako se navodi u Informaciji polaznu osnovu za realizaciju zadataka iz oblasti deminiranja činila je Kantonalna lista prioriteta za deminiranje Tuzlanskog kantona. Listom za 2010. godinu je stvorena mogućnost za deminiranje 2.863.774,80 m2. Pored Federalnog/Kantonalnog tima civilne zaštite i deminerskih timova OS BiH, zabilježen je angažman i drugih domaćih i stranih kompanija i organizacija, a znatno je pojačana zainteresiranost stranih donatora.

Ovakav angažman imao je za posljedicu značajan iskorak na realizaciji Projekta deminiranja obale i korita rijeke Spreče. U toku 2010. godine protuminskim akcijama tretirana su 44 projekata od kojih 9 nije završeno tako da će započeti projekti površine 571.080,13 m2 biti nastavljeni u 2011.godini. Kao najznačajniji i najveći projekat koji je realiziran na obilježavanju minskih polja je projekt na području općine Lukavac. Naime, postavljanje trajnih upozoravajućih znakova obavljeno je u MZ Jaruške na 4 lokacije (153 znaka) i MZ Sižje na 2 lokacije (37 znakova).

Također, postavljeno je i 8 bilbord plakata. Projektom je predviđeno da se na kraju realizacije ovoga projekta obave prigodna predavanja za rizične grupe. Podatak da se na području Tuzlanskog kantona još uvijek kao sumnjiva površina vodi izuzetno velika površine terena, a do sada je deminirana površina od oko 9.250.000 m2 opominje i nameće potrebu intenzivnijeg provođenja operacija deminiranja na prostoru TK navodi se u Izvještaju.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments