Tuzlanski kanton najlošiji glede tehničke ispravnosti vozila

1 min. za čitanje

asfaltOsim prekoračenja brzine, neprilagođavanja stanju na putevima, vožnje u alkoholizovanom stanju, jedan od uzroka za 13.998 saobraćajnih nesreća i 97 poginulih u prvih šest mjeseci ove godine u Federaciji jeste i tehnička neispravnost vozila.

Podaci su poražavajući. Od 778 pregledanih vozila čak 608 je tehnički neispravno, prosječna starost je 20 godina, a prijeđenih kilometara više od 250 hiljada. Broj saobraćajnih nesreća u prvih šest mjeseci se povećao, ali sa manjim brojem smrtnih slučajeva. Broj neispravnih i isključenih automobila iz saobraćaja je sve veći.U prvoj polovici ove godine policijski službenici na cestama u Federaciji isključili su više od 2.210 vozila zbog tehničke neispravnosti, što je povećanje za gotovo 20% u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Prema rezultatima najlošiji je Tuzlanski kanton. 201 vozilo pregledano, neispravno čak 82% ili 165 vozila. Prosječna starost automobila je 21 godina.Kod 778 pregledanih vozila najčešće su neispravni svjetlosno-signalni uređaji, 53%, zatim slijede pneumatici sa 31%, a poslije njih kočni mehanizam sa 20%. Gotovo ista slika bila je i u proteklih nekoliko godina.

Prava je sreća da uz ovako veliki broj tehnički neispravnih vozila na cestama nema više žrtava.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar